Čína v rámci WTO iniciovala vyriešenie sporu s USA a EÚ v prípade exportu

NETKY.SK • 12 December 2016, 14:08 • 2 min
Čína v rámci WTO iniciovala vyriešenie sporu s USA a EÚ v prípade exportu

PEKING - Čínske ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) odštartovalo proces vyriešenia sporu s USA a Európskou úniou (EÚ). Pekingu sa nepáči ich spôsob výpočtu antidumpingových opatrení v prípade čínskeho exportu.

slovakia

left justify in out

Keď Čína v roku 2001 vstúpila do WTO, súhlasila s tým, aby k nej ostatní členovia organizácie počas 15 rokov pristupovali ako k rozvíjajúcej sa ekonomike pri výpočtoch antidumpingových ciel.

 

To im poskytovalo výhody, keďže vychádzali z cien platných pre krajiny tretieho sveta pri posudzovaní, či Čína nepredáva svoje produkty za nižšie ako trhové ceny.

Ale táto klauzula 11. decembra vypršala a Čína žiada, aby teraz členovia WTO dodržali dohodu a zmenili k nej prístup.

 

Americká ministerka obchodu Penny Pritzkerová však v novembri povedala, že ešte "nedozrel čas" na zmenu spôsobu, na základe ktorého USA vyhodnocujú, či Čína dosiahla štatút trhovej ekonomiky. Dodala, že žiadne medzinárodné obchodné pravidlá nevyžadujú, aby USA spôsob výpočtu antidumpingových opatrení zmenili.

 

Čínske ministerstvo obchodu vo svojom vyhlásení trvá na tom, že 15 rokov prešlo, a tak sú všetci členovia WTO povinní zmeniť svoj prístup k Číne.

 

USA a EÚ zavádzajú najväčšie antidumpingové opatrenia proti Číne. To má vážny vplyv na export a zamestnanosť v ázijskej krajine, dodalo ministerstvo v Pekingu. Preto sa Čína rozhodla brániť svoje práva na pôde WTO.

 

USA viackrát argumentovali, že čínske trhové reformy zaostávajú za očakávaniami. Zvlášť sa to týka výroby hliníka a ocele. Intervencie vlády v Pekingu viedli k nadprodukcii a nadmernej výrobnej kapacite v tomto odvetví čínskeho priemyslu a ohrozujú tak oceliarne a hlinikárne firmy na celom svete.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies