Čína údajne ponúkla EÚ dohodu v otázke cla na solárne panely

NETKY.SK • 5 Júl 2013, 20:25 • 2 min
Čína údajne ponúkla EÚ dohodu v otázke cla na solárne panely

PEKING - Čína a Európska únia (EÚ) stále rokujú o kompromisnom vyriešení sporu, ktorý vyvolalo clo na dovoz solárnych panelov z ázijskej krajiny do únie. Informovala o tom dnes agentúra DPA, ktorá získala nepotvrdenú informáciu, že Čína ponúkla Bruselu dohodu.

slovakia

left justify in out

Podľa nemenovaných diplomatov Čína bude musieť súhlasiť s dobrovoľným limitom na dovoz solárnych panelov, akceptovať vyššie ceny a poskytnúť Bruselu záruky, že na dohodu pristúpia aj čínski výrobcovia.

Šanghajská agentúra Shanghai Securities News s odvolaním sa na bývalého predstaviteľa štátnej plánovacej agentúry Wang S'-cchenga, ktorý je už na dôchodku, tvrdí, že Peking ponúkol Bruselu limit na celkovú výrobnú kapacitu solárnych panelov vyvážaných do EÚ na úrovni 10 gigawattov energie ročne a minimálnu cenu 50 centov za 1 watt. Import panelov s výrobnou kapacitou do 10 gigawattov by mal byť bez cla, prípadne by zaň EÚ mala vyberať len minimálne clo.

"Napriek tomu, že do médií prenikli nejaké informácie, naše stanovisko sa nemení a naďalej považujeme rokovania za dôverné, takže vám nemôžem prezradiť nič či už o cene, alebo inej ponuke," povedal hovorca delegácie EÚ William Fingleton.

"Môžem povedať len to, že tím vyjednávačov EÚ je v Číne už dva týždne," spresnil a dodal, že to svedčí o odhodlaní pokračovať v rokovaniach.

Európska únia zaviedla od 6. júna dovoznú prirážku na čínske solárne panely a ich kľúčové komponenty vo výške 11,8 % a postupne ju chce do 6. augusta zvýšiť na 47,6 %, ak sa medzitým obe strany nedohodnú na prijateľnom riešení. Dôvodom sú podľa EÚ nelegálne dotácie, ktoré Čína poskytuje výrobcom solárnych panelov a tí potom svoje produkty predávajú v EÚ za neprimerane nízke ceny. Brusel tiež tvrdí, že čínske firmy sa dumpingovými cenami usilujú ovládnuť európsky trh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona