Čína tvrdí, že je schopná udržať stabilný kurz jüanu

NETKY.SK • 17 Február 2016, 11:23 • 2 min
Čína tvrdí, že je schopná udržať stabilný kurz jüanu

PEKING - Čína nezaznamenala náznaky úniku kapitálu a nie je dôvod pre ďalšiu devalváciu jüanu (CNY). Informovala o tom v stredu hovorkyňa čínskeho ministerstva obchodu.

slovakia

left justify in out

V dôsledku obáv o spomalenie hospodárskeho rastu druhej najväčšej ekonomiky na svete, klesajúcich devízových rezerv, ako aj odlivu kapitálu čelí čínska mena tlaku. Čína je schopná udržať výmenný kurz národnej meny v zásade stabilný. Navyše je schopná a má dôveru, že udrží stabilnú aj úroveň zamestnanosti, povedal hovorca Národnej rozvojovej a reformnej komisie (NDRC) Zhao Chenxin.


"Hospodárske základy Číny sa nezmenili. Ekonomika si udrží mierne až vysoké tempo rastu," povedal hovorca NDRC. Začiatkom februára NDRC stanovila prognózu rastu čínskej ekonomiky v roku 2016 a predpokladá, že hospodárstvo posilní v intervale od 6,5 do 7 %. Komisia zároveň upozornila, že krajinu v roku 2016 ovplyvnia nestabilné podmienky globálnej ekonomiky. Predseda NDRC Xu Shaoshi však tvrdí, že Čína bude schopná sa s výzvami vysporiadať.


Čínska centrálna banka vlani v auguste nečakane devalvovala čínsku menu vo viacerých fázach. Svetové trhy sa následne prepadli a vznikli obavy o zdravie čínskej ekonomiky, ako aj schopnosť Pekingu regulovať spomaľujúce sa hospodárstvo a radikálnu reštrukturalizáciu. Banka zároveň ešte v auguste uviedla, že "pravidelné" intervencie na devízových trhoch už nie sú potrebné, keďže výmenný kurz sa opiera o silnú ekonomiku. V prípade extrémnych výkyvov je však pripravená zasiahnuť. Čínsky jüan výrazne oslabil voči doláru aj v januári, čo opäť zapríčinilo pokles na akciových trhoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona