Čína trvá na tom, že sporné ostrovy Senkaku sú jej "posvätným územím"

NETKY.SK • 26 September 2012, 08:28 • 2 min
Čína trvá na tom, že sporné ostrovy Senkaku sú jej "posvätným územím"

Čína trvá na tom, že sporné ostrovy Senkaku sú jej "posvätným územím"

slovakia

left justify in out

img

Ministri zahraničných vecí Japonska a Číny nedospeli k pokroku v riešení dlhotrvajúceho sporu o súostrovie vo Východočínskom mori počas svojej hodinovej schôdzky na okraji zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. Ani jedna zo strán neprejavila vôľu ustúpiť - v rozhovoroch chcú však pokračovať, informovala dnes Reuters s odvolaním sa na čínsku agentúru Sinchua.
      Neobývané ostrovy Senkaku, v čínštine nazývané Tiao-jü, sú jej "posvätným územím už od staroveku", zopakoval v utorok doterajšie oficiálne stanovisko Číny šéf diplomacie Jang Ťie-čch'. Kroky Japonska vníma ako "hrubé porušenie územnej celistvosti a suverenity Číny".
      Japonský minister zahraničných vecí Koičiro Gemba ho vyzval na zdržanlivosť, aj v súvislosti so škodou spôsobenou japonským občanom a spoločnostiam v Číne počas násilných protijaponských protestov v sobotu 15. septembra. Podnetom pre demonštrácie bolo odkúpenie časti ostrovov Japonskom od súkromného vlastníka.
      Atmosféra rokovania bola "vážna", strany sa však zhodli na tom, že je v ich spoločnom záujme posilňovať vzťahy oboch krajín, povedal pre agentúru AP zamestnanec tlačového oddelenia japonského rezortu diplomacie.
      "V diplomacii neexistuje zázračný liek. Potrebujeme diskutovať na rôznych úrovniach, berúc do úvahy širšiu perspektívu," vyhlásil na tlačovej konferencii v Tokiu hlavný tajomník japonského kabinetu Osamu Fudžimura. Diplomati sa dohodli, že v rozhovoroch budú pokračovať.
      Na Senkaku a okolité vody bohaté na ryby, v ktorých by sa navyše mali nachádzať zásoby ropy a zemného plynu, si nárokuje aj Taiwan. Japonská pobrežná stráž v utorok vodnými delami odohnala desiatky taiwanských lodí z vôd v blízkosti sporných ostrovov, ktoré Japonsko považuje za svoje. Čína následne v prístave v meste Ta-lien v provincii Liao-ning na severnom pobreží Východočínskeho mora nasadila svoju prvú lietadlovú loď.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies