Čína spúšťa pátranie po svojich bývalých skorumpovaných úradníkoch v zahraničí

NETKY.SK • 22 Apríl 2016, 11:46 • 2 min
Čína spúšťa pátranie po svojich bývalých skorumpovaných úradníkoch v zahraničí

PEKING - Čína začala realizovať svoj najnovší protikorupčný projekt, ktorého cieľom je vypátrať štátnych zamestnancov, ktorí sa kvôli podozreniu z korupcie skrývajú v zahraničí. Ako informovala agentúra DPA, na pátraní po nich v cudzine sa budú zúčastňovať aj špeciálne školení agenti.

slovakia

left justify in out

Druhú etapu operácie "SkyNet 2016" spustili uplynulý štvrtok a jej cieľom je odhaliť aj prevody nezákonne získaných finančných aktív prostredníctvom offshorových spoločností a ilegálnych bánk, píše DPA s odvolaním sa na vyhlásenie čínskeho Ústredného výboru pre disciplinárnu inšpekciu (CCDI), zverejnené na webe.

 

Tento krok nadväzuje na prvú fázu operácie začatej vlani v marci, odkedy sa po celom svete podarilo vypátrať 857 podozrivých ľudí, napísal denník Žen-min ž'-pao.

 

Najnovšie iniciatívy čínskeho vedenia sa objavili krátko po úniku tzv. Panamských dokumentov. Táto kauza je považovaná za doteraz najväčší únik tajných informácií. Svojím objemom - 11,5 milióna dokumentov a 2,6 terabajtu dát z internej databázy panamskej spoločnosti Mossack Fonseca - predbehla aj aféru WikiLeaks či kauzu Edwarda Snowdena.

 

Firma Mossack Fonseca, z ktorej dokumenty unikli, priznala, že zriaďovala zahraničné účty a anonymné schránkové spoločnosti pre svojich klientov, pričom sú medzi nimi mnohí známi politici. Takmer tretina takýchto spoločností mala predtým sídla v Hongkongu alebo pevninskej Číne.

 

V záujme vystupovať skorumpovaných úradníkov na úteku vyškolila Čína agentov, ktorých teraz vysiela do zámoria, aby previnilcov našli - a prehovorili alebo donútili k návratu do vlasti.

 

Najobľúbenejšími destináciami skrývajúcich sa čínskych bývalých úradníkov v zahraničí sú Spojené štáty, Kanada a Austrália, ktoré s Čínou nemajú uzavretú zmluvu o vydávaní, a to najmä z dôvodu uplatňovania trestu smrti v Číne.

Podľa Čínskej akadémie spoločenských vied z Číny od polovice 90. rokov do roku 2008 ušlo 16.000-18.000 bývalých úradníkov, s ktorými do cudziny "uniklo" v prepočte aj 120 miliárd dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies