Čína spopolnila telo význačného tibetského mnícha napriek protestom rodiny

NETKY.SK • 16 Júl 2015, 11:47 • 2 min
Čína spopolnila telo význačného tibetského mnícha napriek protestom rodiny

PEKING - Čínske úrady dali spopolniť telo význačného väzneného tibetského mnícha napriek protestom rodiny, ktorá žiadala o vydanie telesných pozostatkov. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na správy príbuzných.

slovakia

left justify in out

Telo zosnulého mnícha Tändzina Delega Rinpočheho spopolnili dnes v meste Ta-čou v juhozápadnej provincií S'-čchuan. Úrady nevyhoveli žiadosti príbuzných o vydanie telesných pozostatkov, ktoré chceli uchovať 15 dní v súlade s tradíciami tibetského budhizmu.

 

Známy tibetský mních si odpykával doživotný väzenský trest za "zločiny teroru a podnecovania separatizmu". Na jeho prepustenie vyzývali EÚ, USA aj medzinárodné organizácie na ochranu ľudských práv. Tändzin Deleg bol vo väzení od roku 2002 za údajný podiel na bombovom útoku, za ktorý ho pôvodne odsúdili na trest smrti. Zomrel uplynulú nedeľu vo veku 65 rokov. Oficiálna príčina smrti nebola oznámená, čo vyvolalo rôzne dohady a špekulácie.

Podľa svedectva mníchovej sestry, ktorá mala možnosť vidieť jeho telo, mal zosnulý čierny jazyk a prsty. Ona i ďalší členovia rodiny sa domnievajú, že sa stal obeťou vraždy.

 

Na vyšetrenie a zverejnenie príčin úmrtia vyzval čínsku stranu aj rezort diplomacie USA. Pred väzením, kde mních zomrel, sa v stredu zhromaždili desiatky rozhorčených tibetských demonštrantov z radov mníchových stúpencov. Čínske úrady zatiaľ prípad odmietli komentovať. Čína, ktorá Tibet vojensky obsadila v roku 1950, dlhodobo odmieta obvinenia z potláčania náboženstva a kultúry tohto himalájskeho regiónu. Peking naopak zdôrazňuje, že jeho vláda pozdvihla Tibet zo zaostalosti a prispela k jeho rozvoju.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona