Čína si vymyslela futuristický projekt: Mestá chce osvetľovať umelými Mesiacmi!

NETKY.SK • 22 Október 2018, 12:55 • 2 min
Čína si vymyslela futuristický projekt: Mestá chce osvetľovať umelými Mesiacmi!

To, čo by sme ešte nedávno považovali za príbeh z kategórie verneoviek, sa v roku 2020 stane skutočnosťou.

slovakia

left justify in out

Čína je veľká krajina s veľkým množstvom obyvateľov. Nachádzajú sa tu mnohé mestá, ktoré z dôvodu svojej rozlohy ročne spotrebujú obrovské množstvá elektrickej energie len na pouličné osvetlenie. Vláda sa preto rozhodla pre neobvyklý projekt súvisiaci s ich najnovším vesmírnym programom. Chcú vybudovať umelé Mesiace, ktoré poslúžia ako verejné osvetlenie!

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Ako by takáto na prvý pohľad bizarná myšlienka mala vyzerať v praxi? Akciu spustia v roku 2020 v 12-miliónovom meste Čcheng-tu. Na obežnú dráhu by mal byť vyslaný špeciálny satelit, ktorý bude odrážať slnečné svetlo, pričom by mal sprostredkovať osvetlenie až osemkrát jasnejšie než mesiac samotný. Panely satelitu bude zároveň možné otáčať a nastaviť tak, aby svietili na konkrétny bod.

 

Pokiaľ sa táto technológia osvedčí, Čína ma v pláne vyslať do vesmíru ďalšie tri takéto „Mesiace“, a to hneď o dva roky neskôr. Satelity by podľa predbežných výpočtov mohli mestu ušetriť až 170 miliónov dolárov na cenách elektriny ročne, pričom osvetľovať by sa takto malo 50 kilometrov štvorcových. Alternatívny zdroj svetla by okrem iného mohol byť nápomocný aj v prípade prírodných katastrof a veľkých výpadkov elektriny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies