Čína si kvôli Obamovmu stretnutiu s dalajlámom predvolala amerického diplomata

NETKY.SK • 22 Február 2014, 07:57 • 2 min
Čína si kvôli Obamovmu stretnutiu s dalajlámom predvolala amerického diplomata

WASHINGTON/PEKING - Čínske ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo charge d'affaires amerického veľvyslanectva v krajine Daniela Kritenbrinka, aby tak vyjadrilo svoje "dôrazné rozhorčenie a rozhodný nesúhlas" s piatkovým stretnutím amerického prezidenta Baracka Obamu s exilovým tibetským duchovným vodcom dalajlámom. S odvolaním sa na čínske štátne média o tom informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

 Námestník čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čang Jie-suej zároveň Kritenbrinkovi tlmočil názor čínskej vlády, že takéto stretnutia sú zasahovaním do vnútorných záležitostí krajiny.
      

"Nikto nemôže otriasť vôľou a odhodlaním čínskej vlády a ľudu v odpore voči zasahovaniu zvonku a pri ochrane národnej suverenity a zjednotenia," citovala čínskeho činiteľa agentúra Sinchua.
      

Stretnutie v Bielom dome sa konalo aj napriek varovaniam Číny, že schôdzka "bude vážnou sabotážou čínsko-americkej spolupráce a vzťahov".
      

"Spojené štáty musia prijať konkrétne opatrenia na opätovné získanie dôvery čínskej vlády a ľudu," uviedol vo vyhlásení Čang.
      

Dalajláma je momentálne na prednáškovom turné v USA. Schôdzka oboch laureátov Nobelovej ceny za mier sa konala bez prítomnosti novinárov. Vo vyhlásení Bieleho domu sa hovorí, že Obama vyjadril svoju "rozhodnú podporu zachovaniu jedinečných náboženských, kultúrnych a jazykových tradícií Tibetu", ako aj ochrane ľudských práv jeho obyvateľov, ktorí čelia perzekúciám čínskych úradov. Dalajláma prezidenta ubezpečil, že sa neusiluje o nezávislosť regiónu. Obaja lídri sa zhodli na nutnosti dialógu medzi Čínou a Tibetom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies