Čína sa pripája k medzinárodnému očkovaciemu mechanizmu COVAX

NETKY.SK • 9 Október 2020, 11:12 • 2 min
Čína sa pripája k medzinárodnému očkovaciemu mechanizmu COVAX

PEKING - Čína sa oficiálne pripája k medzinárodnému mechanizmu COVAX na zabezpečenie spravodlivého prístupu k vakcínam proti koronavírusu. V súčasnosti je do nej zapojených viac ako 170 štátov. Povedala to v piatok hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Hua Chunying.

slovakia

left justify in out

„8. októbra Čína a CAVI (Globálna aliancia pre vakcíny a imunizáciu) podpísali dohodu o formálnom pripojení k medzinárodnému mechanizmu COVAX,“ cituje jej slová na webovej stránke čínske ministerstvo zahraničia. „Toto je dôležitý krok, ktorý Čína urobila, aby splnila svoj prísľub urobiť z vakcíny proti COVID-19 globálne verejné blaho,“ uviedla diplomatka.

 

Podľa nej „Čína úzko spolupracuje s organizáciou COVAX a zapojenie sa do mechanizmu hodnotí pozitívne“. „Napriek skutočnosti, že ČĽR má dostatočnú výrobnú kapacitu a náš výskum a vývoj v oblasti vakcín proti koronavírusom dosiahol medzinárodnú vysokú úroveň, Čína je stále rozhodnutá vstúpiť do združenia COVAX," zdôraznila oficiálna zástupkyňa ministerstva zahraničia.

 

img

 

Poznamenala tiež, že „ČĽR podniká tento konkrétny krok na zabezpečenie efektívnej distribúcie vakcín, najmä medzi rozvojovými krajinami, a dúfa, že sa k COVAX-u pripoja aj ďalšie krajiny s kapacitou výroby vakcín, ktoré tento mechanizmus podporia“. Dodala, že dôležitá bude aj interakcia.  „Čína posilní spoluprácu v oblasti očkovania s príslušnými krajinami prostredníctvom programu COVAX a bude rozvíjať interakciu so všetkými účastníkmi mechanizmu s cieľom prispieť k boju proti pandémii a zaistiť bezpečnosť a zdravie ľudí na celom svete,“ zhrnula Hua Chunying.

 

Viac ako 170 krajín sa zapojilo do mechanizmu COVAX, ktorého cieľom je urýchliť hľadanie účinnej vakcíny pre všetky krajiny. COVAX navyše podporuje budovanie kapacít a obstarávanie, aby bolo možné do konca roku 2021 spravodlivo rozdeliť asi 2 miliardy dávok vakcíny. Podľa podmienok programu platia krajiny s vysokými príjmami za nákup vakcín, čím dotujú takzvané verejne financované krajiny v tejto oblasti.

 

Od začiatku pandémie bolo na svete infikovaných asi 36,1 milióna ľudí koronavírusom, viac ako 1,05 milióna ľudí zomrelo.

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies