Čína prvýkrát v histórii v počte miliardárov predbehla USA

NETKY.SK • 3 Marec 2016, 10:44 • 2 min
Čína prvýkrát v histórii v počte miliardárov predbehla USA

BRATISLAVA - Počet dolárových miliardárov vo svete za minulý rok narástol o 99 na rekordných 2188. Ich celkové bohatstvo sa zvýšilo o 9 % na 7,3 bilióna dolárov (6,7 bilióna eur), čo predstavuje 85-násobok veľkosti slovenskej ekonomiky.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z najnovšej analýzy J&T Banky, ktorú zostavila na základe prieskumu Hurun Global Rich List 2016. "Celkový počet superbohatých narástol o 50 %, v Číne dokonca o 80 %. Najviac dolárových miliardárov žije v Ázii, a to až 1022. Najmenej v Afrike, a to 29. V Európe ich je 441," vyčíslil analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

 

Čína pritom vlani prvýkrát predbehla v počte miliardárov USA. "V krajine draka sa ich počet zvýšil až o 90 na 568, kým v USA klesol o dvoch na 535. Svetovou trojkou je India so 111 superboháčmi, čo je medziročne o 14 viac," doplnil Pánis s tým, že európskou superjednotkou je Nemecko s 82 miliardármi.

 

Počet miliardárov pritom klesol v Rusku o 13 na 80. Dôvodom je podľa analytika pokles ruskej ekonomiky, zníženie cien komodít a prudké oslabenie kurzu rubľa. "Mestom s najväčším počtom miliardárov je Peking. Má ich sto, čo je o tretinu viac ako pred rokom. Predbehol dlhodobú jednotku New York. Na treťom mieste je Moskva. V prvej desiatke je až päť čínskych miest," priblížil Pánis.

 

Najbohatším človekom na svete podľa prieskumu pritom ostal Bill Gates s majetkom 80 miliárd USD, hoci medziročne sa hodnota jeho majetku zmenšila o 6 %. "Druhým najbohatším človekom je známy investičný mág Warren Buffett so 68 miliardami USD a jeho bohatstvo kleslo medziročne o 11 %. Svetovou jednotkou je Amancio Ortgega, zakladateľ výrobcu odevov Inditex, pod ktoré patria značky Zara, Bershka, Massimo Dutti," doplnil Pánis. Najbohatšou ženou podľa prieskumu ostáva Liliane Bettencourtová, ktorej otec založil kozmetický gigant L'Oreal.

 

Medzi najbohatšie rodiny sa zaradila rodina Waltonovcov, ktorá založila maloobchodný reťazec Wal-Mart, rodina Kochovcov s konglomerátom Koch Industries a rodina Marsovcov, ktorá vyrába známe čokoládové tyčinky. "Firmy, ktoré vytvorili najviac miliardárov, teda až 10, sú dve. Celosvetová sieť hotelov Hyatt a potravinársky gigant Cargill," dodal Pánis.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies