Čína protestuje proti prítomnosti dalajlámu na podujatí s Obamom

NETKY.SK • 6 Február 2015, 13:58 • 2 min
Čína protestuje proti prítomnosti dalajlámu na podujatí s Obamom

PEKING - Čínska vláda v piatok vyjadrila protest proti prítomnosti tibetského exilového vodcu na verejnom podujatí vo Washingtone, na ktorom sa zúčastnil aj prezident USA Barack Obama.

slovakia

left justify in out

Dalajláma považovaný Pekingom za separatistu prišiel na takzvané Národné modlitebné raňajky, ktoré sa konajú v hlavnom meste USA vždy v prvý februárový štvrtok. Obama ho privítal ako "dobrého priateľa", pričom išlo vôbec o prvý prípad, keď sa obaja držitelia Nobelovej ceny mieru zúčastnili na rovnakej akcii. Podľa zverejneného vyhlásenia Čína odmieta zasahovanie do svojich vnútorných záležitosti prostredníctvom "zneužívania tibetskej otázky". Hovorca ministerstva zahraničných vecí v Pekingu Chung Lej zopakoval, že krajina vníma dalajlámu ako politika v exile pracujúceho na vytrhnutí himalájskeho regiónu spod čínskej kontroly, čo zastiera náboženstvom. Ostatné krajiny by mu preto nemali poskytovať priestor na presadzovanie jeho cieľov. Čína tiež podľa hovorcu v súvislosti s Tibetom nemieni pristúpiť na akékoľvek kompromisy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona