Čína pripravuje revolúciu: Už v decembri do vesmíru vynesie život!

NETKY.SK • 16 Apríl 2018, 11:06 • 2 min
Čína pripravuje revolúciu: Už v decembri do vesmíru vynesie život!

Čína bude prvou krajinou na svete, ktorá sa pokúsi "zasiať" život vo vesmíre.

slovakia

left justify in out

Čína je jednou z vesmírnych veľmocí. V tejto oblasti sa neustále pokúša napredovať a významnou mierou prispievať k výskumu mimo našej planéty. V poslednom oficiálnom vyhlásení oznámila, že sa púšťa do odvážneho projektu. Cieľom vesmírnej agentúry CNSA je vyniesť do vesmíru život.

 

Táto akcia je najsledovanejšou časťou čínskej lunárnej misie, ktorej ambíciou je prispieť k výskumu možností osídlenia našej jedinej prirodzenej družice – Mesiaca. Už v decembri tohto roka by sem prostredníctvom sondy Čchang-e 4 chceli dopraviť hmyz a rastliny, ktorým tu vytvoria špecifickú biosféru.

 

Konkrétne by sa malo jednať o semienka zemiakov a priadku morušovú. Organizmy budú umiestnené do 18 centimetrov vysokej nádoby zo zliatiny hliníka, ktorá bude disponovať hnojivom i dostatkom vody. Okrem toho bude mať aj malú kameru na zaznamenávanie zmien pre výskumníkov. Zariadenie podobné akejsi rúrke bude zároveň na rastliny smerovať slnečné žiarenie. Keď zemiak porastie, začne produkovať kyslík. Ten následne umožní vyliahnutie priadky morušovej. Larvy svojim pôsobením pôdu pohnoja a zároveň aj vytvoria oxid uhličitý, vďaka čomu budú rastliny môcť prosperovať.

 

Profesor Liou Chan-lung z univerzity v Čchung-čchingu sa vyjadril, že takýto výskum pomôže získavať informácie dôležité pre dlhšie pobyty na Mesiaci, prípadne jeho budúcu kolonizáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona