Čína pre škandál s pokazeným mäsom dočasne zastavila dovoz z Brazílie

NETKY.SK • 20 Marec 2017, 16:29 • 2 min
Čína pre škandál s pokazeným mäsom dočasne zastavila dovoz z Brazílie

PEKING - Čína dočasne zastavila dovoz mäsa z Brazílie v reakcii na najnovší škandál s pokazeným mäsom. Zákaz dovozu platí od 19. marca.

slovakia

left justify in out

V Brazílii sa koncom minulého týždňa uskutočnili razie u viacerých producentov mäsa a úrady dočasne zbavili funkcie viac než 30 vládnych úradníkov. Dôvodom je podozrenie, že niektorí veľkí producenti mäsa celé roky predávali doma aj na zahraničných trhoch pokazené hovädzie a hydinové mäso. Aby dostali potrebné certifikáty, podplácali podľa vyšetrovateľov politikov a hygienikov.

 

Väčšina mäsa z dotknutých podnikov sa vyváža do Európy a iných oblastí sveta. Pre Brazíliu je situácia nanajvýš nepríjemná, nakoľko krajina je najväčším vývozcom červeného mäsa na svete a vývoz mäsa predstavuje ročne okolo 12 miliárd USD (11,18 miliardy eur).

 

Informácie o rozhodnutí Číny prišli krátko po tom, ako Južná Kórea uviedla, že sprísni kontroly dovážaného hydinového mäsa z Brazílie a dočasne zakáže dovoz produktov z tohto mäsa od brazílskej spoločnosti BRF. Tá je najväčším producentom hydinového mäsa na svete, pričom škandál sa dotkol aj jej, ako aj ďalšej veľkofirmy JBS. Tá je zasa najväčším vývozcom hovädzieho mäsa na svete. Reagovala aj Európska komisia, ktorá uviedla, že dovoz mäsa z Brazílie monitoruje a každej firme z tejto krajiny, ktorá je zapletená do škandálu, zamietne prístup na spoločný trh.

 

BRF aj JBS sa bránia, že ich výrobky sú kvalitné, napriek tomu akcie obidvoch spoločností dnes zareagovali na škandál poklesom až o 10 %. To je najväčší pokles ceny akcií, aký bol v rámci hlavného brazílskeho akciového indexu Bovespa zaznamenaný.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies