Čína požiadala Malajziu o radarové dáta o zmiznutom lietadle

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 08:24 • 2 min
Čína požiadala Malajziu o radarové dáta o zmiznutom lietadle

PEKING - Čína požiadala Malajziu o poskytnutie satelitných dát, vďaka ktorým dospeli k záveru, že nezvestné lietadlo malajzijských aerolínií sa zrútilo do odľahlej časti Indického oceánu. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Z 239 pasažierov na palube - z ktorých údajne nikto neprežil - bolo 153 čínskej národnosti. Pre Peking sa podľa AP preto stala celá záležitosť veľmi emotívnou. Rodinní príslušníci obetí sa sťažovali na nedostatok spoľahlivých informácií. Niektorí si myslia, že im nie je poskytnutá celá pravda.
      

Námestník ministra zahraničných vecí Sie Chang-šeng povedal veľvyslancovi Malajzie v Pekingu, že Čína sa chce dozvedieť konkrétne fakty, ktoré viedli Malajziu k vyhláseniu o zrútení lietadla. Citovala ho agentúra Sinchua.
      

O osude lietadla informoval malajzijský premiér Nadžíb Razak, ktorý sa odvolával na novú analýzu satelitných záberov. Jeho vyhlásenie je prvým veľkým posunom v riešení dvojtýždňovej záhady, ktorá upútala pozornosť celého sveta. 
      

Príbuzní osôb, ktoré sa nachádzali na palube zmiznutého lietadla, dostali podľa agentúry Reuters od malajzijských aerolínií krátku textovú správu v tomto znení: "Musíme predpokladať bez najmenších pochybností, že sa let MH370 stratil a nikto z ľudí na palube neprežil".   
      

Miesto dopadu samotného malajzijského lietadla je stále neznáme - s najväčšou pravdepodobnosťou sa nachádza na dne oceánu - ale zostávajú silné pochybnosti, čo spôsobilo zrútenie Boeingu 777 a prečo sa zrútil. Uviedla to tlačová agentúra AP.
      

Malajzijský premiér, oblečený v čiernom obleku, oznámil správu novinárom v krátkom vyhlásení a uviedol, že jeho informácie vychádzajú z bezprecedentnej analýzy satelitných údajov.
      

Podľa Nadžíba Razaka údaje naznačujú, že Boeing 777, ktorý 8. marca štartoval v malajzijskej metropole Kuala Lumpur a mal letieť s 239 pasažiermi aj posádkou do čínskeho Pekingu, letel "na odľahlé miesto, ďaleko od akejkoľvek prípadnej pristávacej plochy".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies