Čína potrestala zahraničných výrobcov dojčenskej výživy

NETKY.SK • 7 August 2013, 18:44 • 2 min
Čína potrestala zahraničných výrobcov dojčenskej výživy

PEKING - Čína dnes uvalila pokuty v celkovej hodnote takmer 670 miliónov jüanov (82,29 milióna eur) na šesť zahraničných výrobcov dojčenského mlieka. Dôvodom bolo fixovanie cien produktov. Oznámila to Komisia pre národný rozvoj a reformu. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Šesť firiem - americké Mead Johnson a Abbott Laboratories, francúzsku Danone, hongkonskú Biostime, holandskú spoločnosť Royal FrieslandCampina a novozélandskú firmu Fonterra - potrestala komisia za fixovanie cien, čím poškodzovali konkurenčné prostredie a zákazníkov. Najvyššiu pokutu dostali Mead Johnson, Danone a Biostime, ktoré, ako dodala komisia, odmietli po začatí preverovania svoje praktiky zmeniť. Pokuta pre čínsku divíziu americkej Mead Johnson dosiahla 203,8 milióna jüanov, pre Dumex, divíziu firmy Danone, 172 miliónov jüanov a divíziu firmy Biostime 162,9 milióna jüanov. Abbott bol potrestaný sumou 77 miliónov a holandská firma FrieslandCampina zaplatí okolo 48 miliónov jüanov.

Čínska spoločnosť Beingmate Group sa vďaka spolupráci s úradmi pokute vyhla, musí však upraviť svoje obchodné praktiky tak, aby nepoškodzovali konkurenčné prostredie. Pokute po spolupráci unikli aj japonská spoločnosť Meiji Dairies, ako aj Wyeth Nutrition patriaca pod švajčiarsky gigant Nestlé.

Novozélandská Fonterra oznámila, že dostala pokutu vyše 4 milióny jüanov. Celková hodnota pokút predstavuje 668,7 milióna jüanov. Pre novozélandskú firmu je to v súčasnom období ďalšia nepríjemná správa po tom, ako Čína pozastavila dovoz sušeného mlieka a iných mliečnych výrobkov z Nového Zélandu. Dôvodom bolo oznámenie spomínanej novozélandskej spoločnosti, že v niektorých svojich produktoch objavila nebezpečnú baktériu Clostridium botulinum, ktorá môže spôsobiť botulizmus, ťažkú formu otravy. Medzi spomínané výrobky patrí napríklad detská výživa alebo proteínové nápoje pre športovcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies