Čína potrestala funkcionára, ktorý sa zo strachu podriadil moslimom

NETKY.SK • 11 Apríl 2017, 15:43 • 2 min
Čína potrestala funkcionára, ktorý sa zo strachu podriadil moslimom

PEKING - Orgány v čínskej autonómnej oblasti Sin-ťiang potrestali miestneho politického funkcionára za to, že sa neodvážil fajčiť v prítomnosti predstaviteľov moslimskej náboženskej obce.

slovakia

left justify in out

Správanie šéfa komunistov v jednej z obcí prefektúry Chotan bolo vyhodnotené ako prejav nedostatočného odhodlania zapojiť sa do boja proti náboženskému extrémizmu v tomto nepokojnom regióne.

Víkendová správa z vládnych zdrojov, ktorú prevzali čínske médiá, identifikuje činiteľa potrestaného preradením do nižšej funkcie ako Dželila Matnijaza, príslušníka sinťianskej národnostnej menšiny Ujgurov. Podľa vyjadrení iných miestnych predstaviteľov by sa vedúce politické osobnosti nemali podriaďovať takýmto náboženským obmedzeniam, ale ich odmietaním preukazovať svoj "záväzok voči sekularizácii".

Chotan je časťou južného Sin-ťiangu s vysokým podielom obyvateľov hlásiacich sa k moslimskej viere. Aj keď fajčenie v mnohých častiach moslimského sveta nie je prísne zakázané, pobožnejší veriaci niekedy od neho odrádzajú. Komunistického funkcionára v Sin-ťiangu potrestali paradoxne v období, keď sa zdravotnícke orgány snažia oslabiť v Číne hlboko zakorenenú kultúru fajčenia.

Úrady v Sin-ťiangu začiatkom apríla zaviedli nové predpisy zakazujúce mužom nosiť "abnormálne brady" a ženám zahaľovať si tvár na verejnosti. Po novom hrozia postihy aj za odmietanie štátnej televízie a rozhlasu alebo iných verejných služieb, prejavovanie prílišnej náboženskej horlivosti pri výbere mena pre novonarodené dieťa či uzatváranie manželstiev podľa moslimskej tradície.

Po relatívne pokojnom období najmä na juhu regiónu v poslednom čase opäť badať nárast napätia a obnovenie násilností, čo si vyžiadalo posilnenie už i tak prísnych bezpečnostných opatrení. Peking obviňuje z násilností v Sin-ťiangu ujgurských separatistov a varuje pred ich napojením na svetové džihádistické skupiny.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies