Čína poprela použitie laserov voči americkým lietadlám

NETKY.SK • 4 Máj 2018, 14:36 • 2 min
Čína poprela použitie laserov voči americkým lietadlám

PEKING - Čína v piatok poprela obvinenia, že jej sily cielili vysokovýkonnými lasermi na americké vojenské lietadlá neďaleko čínskej vojenskej základne v africkom Džibutsku.

slovakia

left justify in out

Čína po dôkladnom prešetrení informovala USA, že ich obvinenia sú absolútne nepravdivé, vyhlásila hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

 

Rovnako aj čínske ministerstvo obrany oznámilo, že odmietlo obvinenia z americkej strany prostredníctvom oficiálnych kanálov. Čína vždy prísne dodržiavala medzinárodné právo a je odhodlaná zachovávať regionálnu bezpečnosť a stabilitu, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. USA poslali oficiálnu sťažnosť čínskej vláde ohľadom použitia laserov, ktorými v ostatných týždňoch zamerali lietadlá niekoľkokrát. Podľa Pentagónu ide o vážnu hrozbu pre amerických pilotov a Washington v tejto súvislosti požiadal Peking o vyšetrovanie.

 

USA chcú od Iránu miliardy dolárov za teroristický útok, ktorý nespáchal žiaden Iránčan

 

Spojené štáty tiež vyzvali pilotov na opatrnosť pri prelietavaní okolo určitých oblastí v Džibutsku. Piloti utrpeli ľahké zranenia očí, uviedla agentúra AP s tým, že nedošlo k žiadnym haváriám lietadiel alebo iným vážnym problémom.

 

Lasery predstavujú vážny problém, pretože pri zacielení na lietadlo môžu zraniť pilotov alebo ich dočasne oslepiť. To môže znamenať bezpečnostné riziko najmä pri vzlete a pristávaní. Zatiaľ čo Čína pôvodne informovala, že základňa v Džibutsku má byť logistickým uzlom pre mierové misie OSN a hliadky proti pirátom, považuje sa za súčasť čínskej vojenskej expanzie do oblasti Indického oceánu, ktorá znepokojuje regionálneho rivala Indiu, dodáva AP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona