Čína pokutuje ženy, ktoré rodia v Hongkongu - porušujú politiku jedného dieťaťa

NETKY.SK • 8 Február 2012, 07:40 • 2 min
Čína pokutuje ženy, ktoré rodia v Hongkongu - porušujú politiku jedného dieťaťa

na pokutuje ženy, ktoré rodia v Hongkongu - porušujú politiku jedného dieťaťa - Politika Čínske mamičky, ktoré odcestujú do Hongkongu porodiť druhé dieťa, dostávajú pri návrate pokutu za porušenie politiky jedného dieťaťa, ktorú Peking uplatňuje. Informov

slovakia

left justify in out

img

Čínske mamičky, ktoré odcestujú do Hongkongu porodiť druhé dieťa, dostávajú pri návrate pokutu za porušenie politiky jedného dieťaťa, ktorú Peking uplatňuje. Informovala o tom dnes rozhlasová stanica RTHK v Hongkongu.
      Pokutu za "cezhraničný" pôrod dostali už matky z viacerých čínskych miest, povedal riaditeľ úradu pre plánovanie rodiny v čínskej provincii Kuang-tung.
      Do Hongkongu chodia porodiť ročne desaťtisíce Číňaniek; niektoré preto, aby sa vyhli pokutám za druhé dieťa, zakázané politikou jedného dieťaťa.
      Riaditeľ úradu neuviedol, koľko matiek už dostalo pokutu, ale rozhlasová stanica informovala, že pokuta za porušenie politiky jedného dieťaťa môže byť až šesťnásobkom priemerného ročného príjmu jedného obyvateľa v čínskych mestách.
      Počet žien, prichádzajúcich porodiť z Číny do Hongkongu, prudko stúpa od roku 2003, keď boli zmiernené obmedzenia pre cezhraničné cestovanie.
      V roku 2010 pripadalo z 89.000 pôrodov v Hongkongu približne 42.000 na ženy z pevninskej Číny, ktorých deti získajú oprávnenie na trvalý pobyt a vzdelanie a zdravotnícku starostlivosť zdarma, ak sa narodia v tomto meste. 
      Prílev nových obyvateľov a ich vplyv na štátne zdravotníctvo vyvoláva v Hongkongu čoraz väčšiu nespokojnosť, preto hongkonská vláda obmedzila počet Číňaniek, ktorým v roku 2012 umožní porodiť v meste, na 34.000.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies