Čína pokračuje v slovnej prestrelke s Japonskom kvôli spornému súostroviu

NETKY.SK • 27 September 2012, 11:36 • 2 min
Čína pokračuje v slovnej prestrelke s Japonskom kvôli spornému súostroviu

Čína pokračuje v slovnej prestrelke s Japonskom kvôli spornému súostroviu - Politika Čínska diplomacia označila dnes vyjadrenia japonského premiéra Jošihika Nodu o tom, že Japonsko nebude v prípade sporu o vlastníctvo neobývaných ostrovov vo Východočínsko

slovakia

left justify in out

img

Čínska diplomacia označila dnes vyjadrenia japonského premiéra Jošihika Nodu o tom, že Japonsko nebude v prípade sporu o vlastníctvo neobývaných ostrovov vo Východočínskom mori robiť kompromisy, za neústupčivé a nesprávne.
      Čínski a japonskí diplomati sa tento týždeň stretli v Pekingu a v New Yorku, aby sa pokúsili zlepšiť vzájomné vzťahy naštrbené územnými nárokmi oboch krajín, ako aj Taiwanu, na ostrovy Senkaku, v čínštine nazývané Tiao-jü. 
      Okolité vody sú bohaté na ryby a údajne sa v nich nachádzajú zásoby ropy a zemného plynu. Ani jedna zo strán neprejavila vôľu ustúpiť. Predstavitelia sa však dohodli, že v rokovaniach budú pokračovať.
      "Čína je veľmi sklamaná a striktne sa stavia proti neústupčivosti japonského lídra, týkajúcej sa jeho nesprávneho postoja (v otázke súostrovia)," tlmočila slová hovorcu čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čchin Kanga agentúra AP. 
      Japonský premiér Nošihiko Noda v stredu v New Yorku povedal, že spor by mal byť urovnaný pokojne. Senkaku označil za neoddeliteľnú súčasť japonského územia, "vo svetle dejín a medzinárodného práva". Podľa Čchina je to práve Japonsko, ktoré ignoruje historické fakty a medzinárodné právo. 
      "Táto krajina vážne spochybňuje povojnový medzinárodný poriadok, a pokúša sa to zakryť pravidlami medzinárodného práva. To je sebaklam," uviedol vo svojom stanovisku.
      Oficiálne oznámenie Japonska o dohode o odkúpení troch z piatich ostrovov Senkaku za približne 26 miliónov dolárov (20 miliónov eur) od rodiny Kuriharovcov vyvolalo v Číne pred necelými dvoma týždňami násilné protijaponské protesty. Čína zároveň bojkotuje predaj japonského tovaru - vrátane liekov a stavebného materiálu - na svojom trhu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies