FOTO a VIDEO Novoročné sviatky v Číne: Najväčší presun obyvateľstva na svete

NETKY.SK • 13 Január 2017, 12:01 • 2 min
FOTO a VIDEO Novoročné sviatky v Číne: Najväčší presun obyvateľstva na svete

PEKING - Tisíce ľudí dnes v Číne zaplavili letiská, železničné a autobusové stanice, aby sa vydali na cestu k svojim blízkym a spoločne oslávili Sviatky jari a lunárny Nový rok, ktorý tento rok pripadne na 28. januára.

slovakia

left justify in out

Predpokladá sa, že počas štyridsaťdňového obdobia okolo Nového roka - od dnešného dňa do 21. februára - Čína opäť zažije zvyčajné mohutné presuny obyvateľstva.

Začiatok nového lunárneho roku je totiž najvýznamnejší spomedzi tradičných sviatkov v Číne, ako aj v juhovýchodnej Ázii.

 



Očakáva sa, že 1,4 miliardy Číňanov tento rok uskutoční spolu tri miliardy presunov. Na sviatky sa totiž vracajú do svojich domovov desiatky miliónov migrujúcich robotníkov, študentov a ďalších, aby oslávili príchod lunárneho Nového roka so svojimi rodinami.

 



Oslavy sa tradične začínajú prvým dňom prvého lunárneho mesiaca čínskeho kalendára a končia sa 15. dňom, známym ako Sviatok lampiónov. Presný dátum Nového roka môže pripadnúť na ktorýkoľvek deň medzi 21. januárom a 21. februárom podľa gregoriánskeho kalendára.

Každý rok symbolizuje jedno z 12 zvierat a piatich elementov, cyklujúcich každý každých 60 rokov. Najbližší rok sa bude niesť v znamení Kohúta.

 



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona