Čína po útoku v Mali prisľúbila Afrike spoluprácu v boji proti extrémizmu

NETKY.SK • 26 November 2015, 13:21 • 2 min
Čína po útoku v Mali prisľúbila Afrike spoluprácu v boji proti extrémizmu

PEKING - Čína po minulotýždňovom útoku na hotel v hlavnom meste Mali, ktorý si vyžiadal 19 obetí vrátane troch Číňanov, posilní spoluprácu s africkými krajinami v boji proti násilnému extrémizmu. Vyhlásil to dnes čínsky minister zahraničných vecí Wang I, ktorého cituje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Popri ďalšom presadzovaní pragmatickej spolupráce medzi Čínou a Afrikou posilníme bilaterálnu spoluprácu v boji proti terorizmu a extrémizmu," povedal Wang bez uvedenia podrobností vo svojom príhovore k diplomatom a reportérom. Zároveň zopakoval, že poskytovanie podpory Afrike nebude spojené s politickými podmienkami.

 

Čínsky prezident Si Ťin-pching po útoku militantných islamistov v Bamaku z 20. novembra vyzval príslušné zložky na posilnenie bezpečnostných aktivít mimo čínskeho územia. Traja čínski občania usmrtení v Mali boli riadiacimi pracovníkmi štátneho podniku China Railway Construction Corp. Okrem Číňanov pri tomto útoku zahynuli aj ďalší cudzinci - šiesti Rusi, Američan, Belgičan, Izraelčan a Senegalčan.

 

Podľa nemenovaného čínskeho predstaviteľa by mal prezident Si oznámiť novú pomoc africkým štátom počas decembrovej návštevy Zimbabwe a Juhoafrickej republiky. Peking je v súvislosti s rozvíjaním spolupráce s Afrikou vystavovaný obvineniam zo strany Západu, že prehliada tamojšie konflikty a porušovanie ľudských práv, čo však Wang odmietol s tým, že Čína "nepôjde starou cestou tradičných veľmocí". Spolupráca tiež podľa neho nie je na úkor životného prostredia či dlhodobých záujmov Afriky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies