Čína po takmer dvoch rokoch prepustila popredných ľudskoprávnych advokátov

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 13:54 • 2 min
Čína po takmer dvoch rokoch prepustila popredných ľudskoprávnych advokátov

PEKING - Čína prepustila dvoch prominentných advokátov obhajujúcich ľudské práva, ktorých zadržiavali takmer dva roky. Väznili ich odvtedy, čo sa údajne na súde priznali k spolupráci so zahraničnými organizáciami a médiami na kampani, ktorá očierňuje a podvracia vládu komunistickej strany.

slovakia

left justify in out

Právnik zastupujúci Sie Janga dnes informoval, že tento advokát-aktivista bol prepustený a doma oslavuje narodeniny svojej matky. Prepustenie Sie Janga nasledovalo krátko po tom, ako sa na súde priznal k podnecovaniu na rozvracanie štátnej moci. Na súde prečítal aj pripravený text, v ktorom odsúdil svoju predchádzajúcu aktivistickú činnosť a varoval ostatných právnikov obhajujúcich ľudské práva pred takouto činnosťou.

Podporovatelia advokáta Li Che-pchinga pôsobiaceho v Pekingu takisto oznámili, že právnika odviezli v utorok domov. Súd v severnej Číne v apríli vyhlásil, že Li Che-pching sa počas utajeného súdneho procesu priznal k útokom na politický aj právny systém Číny a k ich diskreditácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona