Čína po prvýkrát vyslala raketu do vesmíru z mora

NETKY.SK • 6 Jún 2019, 08:41 • 2 min
Čína po prvýkrát vyslala raketu do vesmíru z mora

PEKING - Číne sa prvý raz podarilo vyslať na orbitál raketu, ktorú vypustili z mobilnej plošiny umiestnenej na palube obchodnej lode v Žltom mori.

slovakia

left justify in out

Na orbitál vyniesla päť komerčných družíc a dve ďalšie s experimentálnymi technológiami.

 

Čína do vesmíru vyslala už svoju 306. raketu tohto druhu, no vôbec prvýkrát sa tak uskutočnilo z mora. To sa doposiaľ podarilo len Rusku a USA.

 

img

 

Ide o úspech, pretože štarty rakiet mimo pevniny, teda z mora, majú viacero výhod. Tou najhlavnejšou je veľké ušetrenie paliva, nakoľko loďou je možné dopraviť raketu čo najbližšie k rovníku, odkiaľ je cesta na orbitál najkratšia. Druhou významnou výhodou je, že sa eliminuje riziko padania úlomkov v prípade akýchkoľvek problémov do osídlených oblastí.

 

Čínsky vesmírny program je momentálne na vzostupe. V roku 2003 vyslal do vesmíru svoju prvú ľudskú posádku, dnes plánujú dokonca pristátie robotického vozidla na Marse.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies