Čína plánuje znížiť produkciu ocele o 100 miliónov ton do roku 2020

NETKY.SK • 14 November 2016, 12:44 • 2 min
Čína plánuje znížiť produkciu ocele o 100 miliónov ton do roku 2020

PEKING - Čína dnes oznámila, že plánuje znížiť produkciu ocele o 100 miliónov ton do roku 2020. Druhá najväčšia svetová ekonomika je totiž pod veľkým medzinárodným tlakom pre nadmernú výrobnú kapacitu svojich oceliarní. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Celý oceliarsky priemysel v Číne prejde modernizáciou a každá investícia, ktorá by zvýšila výrobnú kapacitu tohto odvetvia, bude zastavená. Uviedlo ministerstvo priemyslu a informačných technológií v Pekingu pri prezentácii plánu na roky 2016-20.

Podľa tohto plánu vláda podporí zavádzanie moderných technológií a tzv. zelenej výroby v oceliarskom priemysle, a tiež zlúčenia a akvizície.

 

Čínske ministerstvo ľudských zdrojov a sociálnej bezpečnosti už vo februári informovalo, že kabinet chce znížiť nadmernú výrobnú kapacitu oceliarskeho aj uhoľného priemyslu, aj keď to znamená zrušenie 1,8 milióna pracovných miest.

 

Nadprodukcia v Číne, zvlášť v oceliarskom odvetví, predstavuje hrozbu pre svetové ekonomiky, uvádza sa v štúdii, ktorú začiatkom roku zverejnila Obchodná komora Európskej únie v Číne.

 

Na ilustráciu, za šesť rokov od roku 2008 stúpla nadprodukcia v čínskom oceliarskom priemysle o 132 miliónov ton na 327 miliónov ton v roku 2014. Tento nadbytok vedie k tomu, že Čína zaplavuje medzinárodné trhy oceľou, ktorú ponúka za dumpingové ceny.

 

Čína minulý týždeň oznámila, že už dosiahla tohoročný cieľ v znižovaní nadprodukcie v oceliarstve, ktorú stlačila o 45 miliónov ton.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona