Čína plánuje vojenské protiopatrenia v reakcii na návštevu Pelosiovej na Taiwane

NETKY.SK • 2 August 2022, 13:35 • 2 min
Čína plánuje vojenské protiopatrenia v reakcii na návštevu Pelosiovej na Taiwane

PEKING – Spojené štáty prekračujú všetky hranice, čo sú v otázke Taiwanu povolené, a preto bude Čína pevne brániť svoju suverenitu a nenechá separatistom a ich zahraničným podporovateľom žiadnu šancu na nezávislosť Taiwanu.

slovakia

left justify in out

Uviedla to v utorok zástupkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Hua Chunying komentujúc napätú situáciu v regióne v súvislosti s plánovanou návštevou predsedníčky Snemovne USA Nancy Pelosiovej.

 

„Spojené štáty neustále spochybňujú Čínu v otázke Taiwanu, prekračujú červenú čiaru a hranice toho, čo je povolené. Dôrazne sa staviame proti zasahovaniu do vnútorných záležitosti Číny separatistickými prvkami na Taiwane a zahraničnými politickými silami, nedáme im najmenšiu šancu. Čínska vláda a ľud budú pevne podporovať suverenitu, bezpečnostné záujmy a územnú celistvosť svojej krajiny,“ zdôraznila na brífingu.

 

Z domova: Prezidentka Zuzana Čaputová: „Nezabúdajme, aké ľahké je skĺznuť od nenávisti k vyvražďovaniu."

 

img

 

Peking podľa čínskej diplomatky opakovane vysielal protesty do Washingtonu v súvislosti s konaním amerických úradov, ktoré jednostranne dávajú zlý signál podporovateľom nezávislosti Taiwanu a zabúdajúc na vlastné ubezpečenia a sľuby hrubo porušujú princíp jednotnej Číny.

 

„Čína prijíma všetky potrebné protiopatrenia – je to správne a nevyhnutné,“ dodala Hua Chunying.

 

Ako upresnila diplomatka, ak budú USA v otázke Taiwanu naďalej konať v rovnakom duchu, povedie to k vážnym dôsledkom. „Za to, čo sa stane, budú zodpovedné samotné Spojené štáty,“ zhrnula Hua Chunying.

 

Zo športu: Haller podstúpi chemoterapiu, Dortmundu bude chýbať niekoľko mesiacov

 

img

 

 

Možná návšteva Pelosiovej na Taiwane

 

Podľa taiwanských médií má Pelosiová doraziť do Tchaj-pej v utorok večer na čele šesťčlennej delegácie zastupujúcej Demokratickú stranu.

 

Návšteva predsedníčky dolnej komory Kongresu USA na ostrove môže byť pre americkú političku tohto rangu prvou za posledné štvrťstoročie. Peking opakovane varoval americkú stranu, že ak sa návšteva uskutoční, neobíde sa bez následkov a Čína prijme tvrdé opatrenia. Taiwanské ozbrojené sily sú podľa správ z Taipei v stave najvyššej pohotovosti.

 

img

 

Provincia Číny 

 

Taiwan je riadený vlastnou administratívou od roku 1949, keď na ostrov utiekli zvyšky kuomintangských síl vedených Čankajškom (1887-1975) po porážke v čínskej občianskej vojne. Odvtedy si Tchaj-pej zachoval vlajku a niektoré ďalšie atribúty bývalej Čínskej republiky, ktoré existovali na pevnine pred nástupom komunistov k moci. Podľa oficiálnej pozície Pekingu, ktorú podporuje väčšina krajín vrátane Ruska, ide o jednu z provincií Číny.       

  

Relax: Benefičná akcia Hudba bez bariér bude prvýkrát v exteriéri, vystúpia Sima Magušinová, Celeste Buckingham aj Peter Bič Project!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona