Čína plánuje pristátie sondy na odvrátenej strane Mesiaca

NETKY.SK • 9 September 2015, 12:54 • 2 min
Čína plánuje pristátie sondy na odvrátenej strane Mesiaca

PEKING - Čína dnes oznámila, že plánuje historicky prvé pristátie sondy na odvrátenej strane Mesiaca. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na čínske štátne médiá.

slovakia

left justify in out

Vedec Cou Jung-liao z oddelenia mesačného výskumu na Čínskej akadémii vied oznámil, že zamýšľaná misia Čchang-e 4, ďalšia zo série sond rovnomenného programu, by sa mala uskutočniť do roku 2020. Misia má pozostávať z pristávacieho modulu a lunárneho vozidla. Mala by preskúmať geologické podmienky na mesačnej pologuli, ktorá je trvalo odvrátená od Zeme.

 

Na túto hemisféru Mesiaca neprenikajú rádiové vlny zo Zeme, takže by mohla byť ideálnym miestom na umiestnenie rádiového teleskopu pre astronomické účely. Najbližšia čínska lunárna misia je naplánovaná na rok 2017, kedy by mala na Mesiaci pristáť vesmírna loď bez ľudskej posádky a vrátiť sa aj so vzorkami naspäť na Zem.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies