Čína plánuje pravidelné civilné plavby na sporné Spratlyho ostrovy do roku 2020

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 11:41 • 2 min
Čína plánuje pravidelné civilné plavby na sporné Spratlyho ostrovy do roku 2020

PEKING - Čína plánuje spustiť pravidelnú lodnú dopravu na sporné Spratlyho ostrovy v Juhočínskom mori do roku 2020. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na čínske štátne médiá.

slovakia

left justify in out

Aktivity Číny v uvedenej oblasti, ako sú vybudovanie umelých ostrovov, leteckých základní a iných vojenských zariadení, vyvolali v juhovýchodnej Ázii napätie. Peking tvrdí, že väčšina z nich je na civilné účely.

 

Ostrovná provincia Chaj-nan bude prevádzkovať pravidelné výletné cesty na Spratlyho ostrovy, ktoré Čína nazýva Nan-ša, v reakcii na narastajúci dopyt, napísal denník China Daily, citujúc úrady provincie Chaj-nan.

 

Analytici tvrdia, že by išlo o prvý prípad stálej čínskej prítomnosti hlboko v juhovýchodnej Ázii. Zatiaľ však nie je jasné, či by bola návšteva sporných Spratlyho ostrovov umožnená aj cudzincom.

 

Peking od roku 2013 prevádzkuje výletné plavby aj na bližšie situované Paracelské ostrovy, v čínštine známe ako Si-ša, ktoré si nárokujú i Vietnam a Taiwan. Čínska vláda ich kontroluje od 70. rokov 20. storočia.

 

Čína si robí nárok na 90 percent rozlohy Juhočínskeho mora, ktoré je potenciálnym ložiskom bohatých zásob energetických surovín. Toto územie si však nárokujú aj Brunej, Filipíny, Malajzia, Taiwan a Vietnam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies