Čína plánuje do roku 2020 vyslať sondy na odvrátenú stranu Mesiaca a Mars

NETKY.SK • 27 December 2016, 06:47 • 2 min
Čína plánuje do roku 2020 vyslať sondy na odvrátenú stranu Mesiaca a Mars

PEKING - Čína chce urýchliť rozvoj svojho vesmírneho programu, vyplýva zo strategického dokumentu, ktorý dnes zverejnila vláda v Pekingu. Podľa neho sa plánuje stať prvou krajinou, ktorej sonda pristane na odvrátenej strane Mesiaca, a to okolo roku 2018, pričom prvú sondu na Mars mieni vyslať do roku 2020.

slovakia

left justify in out

"Skúmať nekonečný kozmos, rozvíjať vesmírne odvetvie a vybudovať z Číny vesmírnu veľmoc je sen, ktorý vytrvale sledujeme," píše sa v tzv. bielej knihe stanovujúcej čínsku vesmírnu stratégiu na najbližších päť rokov.

 

Vesmírny program Číny musí podľa dokumentu prispieť k ochrane národnej bezpečnosti, avšak Peking je oddaný mierovému využívaniu kozmického priestoru a je proti pretekom v zbrojení vo vesmíre.

 

Dokument poukazuje na rastúce ambície čínskeho vesmírneho programu, ktorý už rýchlo postupuje. A hoci to priamo nespomína, zámerom Číny je napokon symbolické pristátie astronauta na Mesiaci, pripomína agentúra AP.

 

Hoci Rusko a USA majú väčšie skúsenosti s vesmírnymi letmi s posádkou, čínsky program podporovaný armádou dosahuje neustály pokrok v pomerne krátkom čase. Čína uskutočnila svoju prvú vesmírnu misiu s posádkou v roku 2003 a odvtedy realizovala výstup do otvoreného kozmu i pristátie vozidla na Mesiaci v roku 2013. Išlo o prvé "mäkké" pristátie čohokoľvek ľuďmi vyrobeného na tomto vesmírnom telese od 70. rokov minulého storočia.

 

V novembri tohto roka sa dvaja astronauti vrátili z mesačného pobytu na čínskej experimentálnej vesmírnej stanici Tchien-kung 2, ktorý bol šiestou a dosiaľ najdlhšou čínskou misiou s posádkou. Plne funkčná čínska vesmírna stanica so stálou posádkou by mala vstúpiť do prevádzky o šesť rokov a fungovať najmenej jedno desaťročie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies