Čína ovládne počasie: Umelo vytvorí lejaky v Tibete

NETKY.SK • 28 Apríl 2018, 12:00 • 2 min
Čína ovládne počasie: Umelo vytvorí lejaky v Tibete

Čína chce zabezpečiť vlahu pre celú krajinu pomocou vedy.

slovakia

left justify in out

Umelé vyvolávanie dažďa vo svete nie je žiadnou novinkou. Využívajú ho Spojené arabské emiráty, ale aj USA, nie však v takom rozsahu, aký momentálne plánuje Čína.

 

Tibetská plošina je jednou z najväčších zásobární vody v Ázii. Pramenia tu rieky ako Ganga či Brahmaputra. Je teda jasné, že množstvo zrážok spadnutých v Tibete sa automaticky odzrkadlí na vodnatosti týchto dôležitých tokov. Vzhľadom na skutočnosť, že toto miesto trápi malé množstvo zrážok, Čína sa rozhodla prírode pomôcť.

 

Krajina začala na strmých brehoch stavať špeciálne kotle, ktoré spaľovaním tuhého paliva budú produkovať kryštáliky jodidu strieborného, podobného vodnému ľadu. Vzdušné prúdy vanúce z dolín ich budú vynášať do neba, pričom táto látka v atmosfére následne urýchli proces kondenzácie a vyvolá zrážky.

 

Takýto „umelý“ dážď by mal úhrn zrážok zvýšiť o viac ako sedem percent celkovej ročnej spotreby vody v Číne. Či sa tento ambiciózny plán bude dariť napĺňať, odsledujú pozemné stanice aj tridsať satelitov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies