Čína otestovala svoju lietadlovú loď, zomrel pri tom tvorca stíhačiek

NETKY.SK • 26 November 2012, 15:15 • 2 min
Čína otestovala svoju lietadlovú loď, zomrel pri tom tvorca stíhačiek

Čína otestovala svoju lietadlovú loď, zomrel pri tom tvorca stíhačiek - Politika Hlavný inžinier spoločnosti vyvíjajúcej čínske stíhačky J-15 zomrel na srdcový záchvat počas testovania ich štartu z čínskej lietadlovej lode Liao-ning. Informovali o tom dne

slovakia

left justify in out

img

Hlavný inžinier spoločnosti vyvíjajúcej čínske stíhačky J-15 zomrel na srdcový záchvat počas testovania ich štartu z čínskej lietadlovej lode Liao-ning. Informovali o tom dnes čínske médiá.

Luo Jang (51) bol generálnym manažérom a hlavným inžinierom štátnej spoločnosti Shenyang Aircraft Corporation so sídlom v meste Šen-jang. Čínske denníky dnes v súvislosti s jeho náhlym úmrtím o ňom písali ako "o nesmrteľnom hrdinovi".

Čínske televízie v nedeľu odvysielali viacero záberov so štartom a pristávaním stíhačiek J-15, vyrobených na báze ruských Su-27, na palube lietadlovej lode Liao-ning. Ide o zmodernizovanú sovietsku lietadlovú loď Varjag, ktorú začali na mori skúšať vlani. Čínska armáda ju zaradila do služieb svojho námorníctva v septembri.

Vojenskí analytici uviedli, že lietadlová loď sa bude používať najmä na výcvik, napísala agentúra DPA. Podľa vyjadrenia viceadmirála Čang Jung-ia pre agentúru Sinchua sa podarilo zvládnuť technológiu pristávania stíhačiek na palube lietadlovej lode. Viceadmirál samotný manéver prirovnal k "tancu na ostrí noža".

Podľa amerického ministerstva obrany bude potrebných ešte ďalších niekoľko rokov, kým čínske lietadlové lode dosiahnu "minimálnu úroveň bojaschopnosti". Podľa správy, ktorú Pentagón predložil americkému Kongresu, chce Čína v najbližších desiatich rokoch vybudovať viacero lietadlových a podporných lodí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona