Čína: OSN by nemala zasahovať v Sýrii, kým sa neskončí vyšetrovanie

NETKY.SK • 30 August 2013, 16:32 • 2 min
Čína: OSN by nemala zasahovať v Sýrii, kým sa neskončí vyšetrovanie

PEKING - Čína vyhlásila, že netreba súriť Bezpečnostnú radu OSN, aby konala proti Sýrii, pokým experti OSN nedokončia vyšetrovanie údajného použitia chemických zbraní v arabskej krajine.

slovakia

left justify in out

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v telefonickom rozhovore s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom uviedol, že Čína plne podporuje nezávislé a objektívne vyšetrovanie bez vonkajšieho nátlaku. Jeho vyjadrenia zverejnila dnes štátna tlačová agentúra Sinchua, ktorú citovala agentúra Reuters.

"Kým vyšetrovanie nezistí, čo sa naozaj stalo, všetky strany by sa mali vystríhať predčasného predpovedania výsledkov a určite by nemali tak silne nútiť Bezpečnostnú radu OSN, aby podnikla akciu," povedal šéf čínskej diplomacie Pan Ki-munovi. Vojenská sila nepomôže vyriešiť sýrsky konflikt a iba zhorší nepokoje na Blízkom východe, povedal tiež Wang. "Politické riešenie je stále jediným východiskom," zdôraznil.

Wang v iných rozhovoroch s nemeckým ministrom zahraničných vecí Guidom Westerwellem a s generálnym tajomníkom Ligy arabských štátov (LAŠ) Nabílom Arabím vyhlásil, že nech už chemické zbrane použil ktokoľvek, musí za to niesť zodpovednosť. Takisto sú potrebné pokoj a zdržanlivosť, dodal Wang. "Podniknutie jednostrannej akcie iba sťaží riešenie záležitosti a jej zákonnosť vyvolá pochybnosti," upozornil čínsky minister. "Všetky strany by mali vyzývať na mier a presadzovať rozhovory."

Americkí predstavitelia vo štvrtok pripustili, že nemajú presvedčivé dôkazy, že sýrsky prezident Bašár Asad osobne nariadil minulotýždňový útok jedovatým plynom na predmestiach Damasku, a niektorí spojenci varovali, že vojenská akcia bez súhlasu Bezpečnostnej rady OSN môže situáciu ešte zhoršiť.

Britský parlament vo štvrtok hlasoval proti zapojeniu sa do akejkoľvek vojenskej akcie proti Sýrii, čo je úder pre snahy západných veľmocí potrestať Damask. Na čele týchto snáh sú Spojené štáty. Francúzsky prezident Francois Hollande uviedol, že britské hlasovanie neovplyvní vôľu Francúzska prísne potrestať Asadovu vládu za jasný útok chemickými zbraňami.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang v telefonáte s francúzskym kolegom Laurentom Fabiusom povedal, že podmienkou pre akciu je presné zistenie faktov. "Musí byť zistené nielen to, či boli chemické zbrane použité, ale ešte dôležitejšie je zistiť, kto ich použil," povedal Wang, ktorého vyjadrenia zverejnili v krátkom vyhlásení aj na webovej stránke čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Fabius minulý týždeň uviedol, že medzinárodné spoločenstvo musí zareagovať silou, ak sa ukážu ako pravdivé obvinenia, že Asadove sily stoja za chemickým útokom.

Čína sa zo všetkých síl snaží ukázať, že nestojí na žiadnej strane konfliktu, a vyzvala sýrsku vládu, aby rokovala s opozíciou a podnikla kroky na splnenie požiadaviek na politickú zmenu. Peking presadzuje názor, že v Sýrii je potrebné vytvoriť prechodnú vládu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies