Čína opäť mierne oslabila jüan

NETKY.SK • 13 August 2015, 09:55 • 2 min
Čína opäť mierne oslabila jüan

PEKING - Čínska centrálna banka vo štvrtok pokračovala v devalvácii domácej meny, avšak miernejším tempom ako v prechádzajúcich dňoch. Oficiálny stredný kurz meny, od ktorého sa môže trhový kurz jüanu odchýliť denne o maximálne 2 %, znížila na 6,4010 CNY/USD z predchádzajúcej úrovne 6,3306 CNY/USD.

slovakia

left justify in out

Banka zároveň uviedla, že "pravidelné" intervencie na devízových trhoch už nie sú potrebné, keďže výmenný kurz sa opiera o silnú ekonomiku. V prípade extrémnych výkyvov je však pripravená zasiahnuť. Centrálna banka tým poprela medializované informácie, podľa ktorých vplyvní predstavitelia vlády v Pekingu tlačia na devalváciu meny až o 10 %. Viceguvernér banky naopak uviedol, že banka chce urýchliť liberalizáciu devízových trhov.

 

Štvrtkové čínske obchodovanie jüan otvoril na úrovni 6,3880 CNY/USD. Po vyjadreniach centrálnej banky sa jüan pohyboval na úrovni 6,4076 CNY/USD. Od oficiálneho kurzu sa tak odchýlil iba o 0,1 % a dostal sa k nemu najbližšie od novembra 2014. V medzinárodnom obchodovaní jüan zaznamenal hodnotu 6,4764 CNY/USD.

 

Čínska centrálna banka v utorok nečakane znížila stredný výmenný kurz meny o 2 % na 6,2298 CNY/USD. Hodnota jüanu na miestnom trhu následne klesla na trojročné minimum. V stredu banka pokračovala v devalvácii a stredný kurz posunula o 1,6 % na úroveň 6,3306 CNY/USD. Od utorka kurz jüanu stratil zhruba 4 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona