Čína opäť devalvovala národnú menu

NETKY.SK • 12 August 2015, 14:33 • 2 min
Čína opäť devalvovala národnú menu

HONGKONG - Čínsky jüan (CNY) v stredu pokračoval v oslabovaní po tom, čo v predchádzajúci deň zaznamenal najstrmší prepad za viac než dve dekády.

slovakia

left justify in out

Čínska centrálna banka v utorok nečakane znížila stredný kurz, od ktorého sa môže trhový kurz domácej meny odchýliť denne o maximálne 2 %, na 6,2298 CNY/USD z pondelňajších 6,1162 CNY/USD. Hodnota jüanu na miestnom trhu následne klesla na trojročné minimum 6,2298 CNY/USD. V stredu centrálna banka pokračovala v devalvácii a stredný kurz posunula o 1,6 % na úroveň 6,3306 CNY/USD.


Na miestom devízovom trhu kurz jüanu voči doláru klesol na úroveň 6,4510 CNY/USD, čo bolo najmenej od augusta 2011. V medzinárodnom obchodovaní sa kurz prepadol na 6,5943 CNY/USD, teda najnižšie od začiatku roka 2011. Júlové údaje o čínskej priemyselnej výrobe, investíciách a maloobchodných tržbách zaostali za očakávaniami, čo stupňuje tlak na vládu v Pekingu, aby vystupňovala opatrenia na podporu hospodárskeho rastu. Pre devalváciu meny zároveň Peking čelí podozreniam, že sa snaží neférovo zvýhodniť svojich exportérov. Centrálna banka však v stredu uviedla, že vzhľadom na podmienky v domácej aj medzinárodnej ekonomike nie je opodstatnené, aby nastúpil dlhodobý trend znehodnocovania jüanu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies