Čína odmieta komentovať Panamské dokumenty týkajúce sa rodín prominentov

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 14:56 • 2 min
Čína odmieta komentovať Panamské dokumenty týkajúce sa rodín prominentov

PEKING - Čínske ministerstvo zahraničných vecí dnes za neodôvodnené označilo správy, že v tzv. Panamských dokumentoch sa ako majitelia off-shorových spoločností uvádzajú aj príbuzní súčasných i bývalých vrcholných čínskych politikov vrátane členov rodiny prezidenta Si Ťin-pchinga.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hovorca ministerstva spresnil, že ku kauze sa už nebude vyjadrovať, a súčasne odmietol uviesť, či sa v dokumentoch uvedené osoby budú vyšetrovať.

 

Čínske štátne médiá o tzv. Panamských dokumentoch neinformovali. Vyhľadávanie na internete po zadaní kľúčových slov "Panama documents" alebo "Panama Papers" je zablokované. Agentúra AP však súčasne uvádza, že nejde o úplné zablokovanie, pretože po zadaní kľúčových slov sa objavia medializované správy netýkajúce sa Číny, napríklad o futbalistovi Lionelovi Messim.

 

Nacionalistický bulvárny denník, ktorý vydá stranícky orgán Žen-min ž'-pao, dnes v úvodníku napísal, že za únikom Panamských dokumentov sú neidentifikované "vplyvné sily". Ich hlavným terčom sú oponenti Západu, osobitne ruský prezident Vladimir Putin, píše sa v texte. Autori textu v ňom súčasne obviňujú Washington, že mal osobitný vplyv na túto najnovšiu kauzu. Upozorňujú na to, že negatívne informácie o USA sú vždy minimalizované, zatiaľ čo kritika nezápadných lídrov, ako napríklad Putina, býva vystupňovaná. Ani tento denník nespomína mená čínskych predstaviteľov uvedených v Panamských dokumentoch.

 

Rodinný život a osobné financie čínskych lídrov sú pre čínske médiá tabu a články o nich v zahraničnej tlači vyvolávajú veľmi často hnev Pekingu.

 

Nedávne články agentúry Bloomberg a denníka New York Times o bohatstve rodiny čínskeho prezidenta a majetkových pomeroch rodiny expremiéra Wen Ťia-paa spôsobili, že Čína zablokovala prístup na ich webové stránky a ich spravodajcom v Číne odmietla predĺžiť víza.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies