Čína obvinila úrady OSN, nesúhlasí s kritikou svojho nového bezpečnostného zákona

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 13:53 • 2 min
Čína obvinila úrady OSN, nesúhlasí s kritikou svojho nového bezpečnostného zákona

PEKING - Čína obvinila dnes Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) z neprofesionality a nepodloženého kritizovania.

slovakia

left justify in out

Peking reagoval na vyjadrenia šéfa tohto úradu Zajda Raada Husajna, podľa ktorého je nový, nedávno prijatý celoštátny bezpečnostný zákon príliš vágny a potenciálne škodlivý pre občianske slobody v Číne.

Toto vyjadrenia hovorkyne čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing podľa agentúry Reuters odzrkadľujú hlboký odpor Číny, s ktorým sa stavia voči zahraničnej kritike namierenej na svoju domácu politiku, predovšetkým pokiaľ ide o bezpečnostné otázky a ľudské práva.

 

Čínsky zákonodarný zbor prijal v uplynulom týždni obsiahly bezpečnostný zákon, ktorý pokrýva všetko od územnej suverenity až po opatrenia vzťahujúce sa na sprísnenie internetovej bezpečnosti. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn v utorok v súvislosti s touto právnou normou povedal, že "vyvoláva množstvo obáv vzhľadom k jeho mimoriadne širokému záberu" a vágnosti použitej terminológie a definícií.

 

"Vo výsledku ponecháva otvorené dvere pre ďalšie obmedzovanie práv a slobôd čínskeho obyvateľstva a dokonca pre ešte prísnejšiu kontrolu občianskej spoločnosti čínskymi úradmi, než tomu je v súčasnosti," vysvetlil Zajd.

Slová komisára Zajda sú podľa rezortu diplomacie v Pekingu zasahovaním do vnútorných záležitostí Číny.

 

"Odkrývajú jeho neprofesionalitu a my vyjadrujeme našu nespokojnosť a absolútny nesúhlas," povedala hovorkyňa Chua Čchun-jing na dnešnom tlačovom brífingu. Zákon bol podľa nej navrhnutý tak, aby chránil ľudské práva a slobody, dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies