Čína obmedzí dodávky ropy do KĽDR

NETKY.SK • 23 September 2017, 07:05 • 2 min
Čína obmedzí dodávky ropy do KĽDR

PEKING - Čína dnes oznámila, že sa chystá v súlade s najnovšími sankciami Bezpečnostnej rady OSN obmedziť svoje dodávky ropy do Severnej Kórey. Chce tak Pchjongjang podrobiť väčšiemu tlaku pre jeho vývoj jadrového a raketového programu.

slovakia

left justify in out

Čínske ministerstvo obchodu dnes uviedlo, že Čína ako hlavný obchodný partner a zásobovateľ energie KĽDR, obmedzí svoje dodávky rafinovaných ropných produktov do tejto krajiny.

 

Dodalo, že Peking okamžite zakáže aj dovoz severokórejského textilu. Práve ten predstavoval po niekoľkých kolách sankcií zo strany OSN pre KĽDR jeden z hlavných vývozných artiklov a tiež zahraničných zdrojov príjmu, priblížila agentúra AP.

 

Vývoz rafinovanej ropy do Severnej Kórey obmedzí Čína od 1. októbra na dva milióny barelov ročne, zatiaľ čo export skvapalneného zemného plynu zakáže okamžite a úplne, informovali s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva agentúry Jonhap a Reuters.

 

Čína je dlhodobo najdôležitejším spojencom a zároveň diplomatickým ochrancom KĽDR, v poslednej dobe však prežíva v súvislosti s režimom severokórejského vodcu Kim Čong-una čoraz väčšiu frustráciu. Práve postavenie Pekingu ako hlavného obchodného partnera KĽDR je preto pre úspech medzinárodných sankcií kľúčové.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona