Čína nesmie poľaviť v boji o životné prostredie

NETKY.SK • 7 Marec 2015, 17:12 • 2 min
Čína nesmie poľaviť v boji o životné prostredie

PEKING - Čína nesmie poľaviť vo svojich snahách o riešenie znečisteného životného prostredia, hoci rýchly obrat nemožno očakávať, povedal dnes na tlačovej konferencii počas každoročného zasadnutia parlamentu nový minister pre životné prostredie.

slovakia

left justify in out

Čchen Ťi-ning zdôraznil, že čínske zákony na ochranu prírody nie sú také dobré ako ekonomické zákony a aj inovácia je slabá. Je však potrebné, aby miestne orgány rešpektovali predpisy o ochrane životného prostredia a presadzovali ich dodržiavanie. Pretože z environmentálnych problémov môžu v dôsledku hnevu čínskej verejnosti, protestujúcej proti znečisteniu, vzniknúť sociálne problémy a z nich politické, citovala ministra agentúra Reuters.

 

Miestne úrady a priemyselné podniky sa často zdráhajú obmedziť produkciu a riskovať pokles výkonu ekonomiky, ak by riešili veľkých priemyselných znečisťovateľov. Vlani sa rast čínskej ekonomiky spomalil na najnižšiu úroveň za 24 rokov.

 

Minister pre životné prostredie dodal, že tie orgány a podniky, ktoré porušia nariadenia o ochrane životného prostredia, sa budú z toho zodpovedať.

 

Čínska vláda sa zaviazala napraviť škody, ktoré na jej vodách, ovzduší a pôde spôsobilo 30-ročné uprednostňovanie hospodárskeho rastu. Minulý týždeň vymenovala nového ministra životného prostredia. Čchen Ťi-ning študoval na Imperial College v Londýne a v roku 2007 bol menovaný za prezidenta prestížnej pekinskej univerzity Tsinghua (THU). Pracoval v čínskej národnej poradnej komisii pre životné prostsredie, ale nemá žiadne skúsenosti z práce vo vláde, upozornila agentúra Reuters.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies