Čína nekomentuje výroky britskej kráľovnej; signál BBC v krajine rušia

NETKY.SK • 11 Máj 2016, 15:02 • 2 min
Čína nekomentuje výroky britskej kráľovnej; signál BBC v krajine rušia

Peking - Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí dnes odmietol komentovať médiami citovaný nelichotivý výrok britskej kráľovnej Alžbety II. na margo "veľmi hrubého" správania sa čínskej vládnej delegácie počas vlaňajšej návštevy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Londýne.

slovakia

left justify in out

Podľa kráľovnej sa členovia čínskej delegácie počas vlaňajšej návštevy čínskeho prezidenta v Spojenom kráľovstve zachovali "veľmi hrubo" k britskej veľvyslankyni pôsobiacej v Pekingu a jej policajnému sprievodu. Túto kráľovninu poznámku zachytil oficiálny kameraman Buckinghamského paláca. Videozáznam medzičasom zverejnilo viacero médií.


Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lu Kchang sa dnes k tejto záležitosti odmietol priamo vyjadriť.


Zopakoval len, že čínska aj britská strana verejne i v rámci dvojstranných konzultácií hodnotia vlaňajšiu Siovu návštevu v Londýne ako veľmi úspešnú. Obe strany podľa neho oceňujú aj úsilie vynaložené pracovnými tímami pri príprave návštevy.


Hovorca dodal, že Siova návšteva v Británii "položila základy zlatého veku v dejinách britsko-čínskych vzťahov".


Napriek Luovmu komentáru Čína považuje najnovší vývoj vo vzťahoch s Britániou za citlivú záležitosť. Na cenzurovanom internete správu o kráľovninom výroku možno nájsť len ťažko, konštatuje AP. Vládni úradníci podľa AP zrejme dostali aj nariadenie prerušiť signál britskej spravodajskej spoločnosti BBC vždy vtedy, keď sa v jej vysielaní o tejto kauze hovorí.


Británia a Čína počas Siovej návštevy podpísali obchodné zmluvy za viac ako 30 miliárd libier. Britský premiér David Cameron sa vyjadril, že Čína si vybrala Britániu za svojho partnera na Západe.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies