Čína nedokáže nahradiť výpadok ovocia a zeleniny z EÚ na ruskom trhu

NETKY.SK • 7 November 2014, 15:53 • 2 min
Čína nedokáže nahradiť výpadok ovocia a zeleniny z EÚ na ruskom trhu

MOSKVA - Čína nebude schopná nahradiť výpadok ovocia a zeleniny z krajín Európskej únie na ruskom trhu. Dôvodom sú logistické problémy, ako aj otázka kvality. Uviedol to tento týždeň Michail Anšakov z Ruskej spoločnosti na ochranu práv spotrebiteľov. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

"Hlavným dôvodom je logistika," povedal Anšakov. Napríklad dodávka rýb ulovených na Ďalekom východe nie je cez súčasné úzke prepravné koridory možná bez vysokých nákladov a strát. Podobný problém je aj pri čínskej zelenine a ovocí. Sú to síce lacné komodity, no pre logistické problémy je veľmi náročné ich dodať na ruský trh v dostatočnom množstve. Podľa Anšakova by sa čínske výrobky vo väčšej miere dokázali uplatniť len na ruskom Ďalekom východe.

 

Okrem logistických problémov je tu aj problém kvality čínskych potravinových produktov. "Naše laboratóriá sú zamerané na európske štandardy. Pesticídy používané v Číne sa od tých európskych do veľkej miery líšia a nikto to v Číne nemonitoruje. My sami nemáme metódy na zistenie takýchto látok, takže nevieme určiť kvalitu čínskych výrobkov," dodal Anšakov.

 

Európska únia a USA, ako aj niektoré ďalšie krajiny uvalili na Rusko v tomto roku sankcie za kroky Moskvy voči Ukrajine. Rusko reagovalo v auguste odvetnými sankciami, a to v podobe ročného embarga na dovoz niektorých potravín a agroproduktov zo západných krajín. Aby vykompenzovala nedostatok európskych produktov na svojom trhu, obrátila sa Moskva na ďalšie štáty, z ktorých mnohé prejavili záujem o zvýšenie vývozu do Ruska. Medzi nimi tak urobilo Turecko, Srbsko, Argentína, Brazília a záujem má aj Izrael.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies