Čína nečakane prepustila Kanaďana obvineného zo špionáže

NETKY.SK • 16 September 2016, 14:54 • 2 min
Čína nečakane prepustila Kanaďana obvineného zo špionáže

VANCOUVER - Kanaďan, ktorého pred dvoma rokmi zadržali v Číne pre podozrenie zo špionáže, sa vo štvrtok vrátil do vlasti po tom, ako ho nečakane prepustili na slobodu, informovala dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Kevin Garratt pristál vo Vancouveri na kanadskom tichomorskom pobreží len týždeň po prvej štátnej návšteve kanadského premiéra Justina Trudeaua v Číne.

 

Garrattova rodina sa vo vyhlásení poďakovala za podporu a požiadala o súkromie. Uviedla, že čínske úrady sa jeho prípadom zaoberali v utorok a následne ho deportovali do Kanady, aby "bol s priateľmi a s rodinou". Premiér Trudeau povedal, že ho Garrattov návrat "potešil". "Kanadská vláda sa týmto prípadom zaoberala na tých najvyšších miestach," dodal vo vyhlásení.

 

Čínske ministerstvo zahraničných vecí prepustenie Kanaďana potvrdilo dnes. Verdikt súdu bol podľa neho vydaný "v súlade so zákonmi", bližšie ho však nešpecifikovalo. Garratta prepustili iba niekoľko dní pred plánovanou štvordňovou štátnou návštevou čínskeho premiéra Li Kche-čchianga v Kanade, ktorá sa začína v stredu, doplnila DPA. O prepustenie Garratta z väzenia požiadal premiéra Liho Trudeau osobne počas stretnutia 31. augusta.

 

Čínske úrady začali vyšetrovať manželov Kevina Garratta a Juliu Dawn Garrattovú ohľadom podozrenia z krádeže štátneho tajomstva týkajúceho sa armády a národnej bezpečnosti ešte v roku 2014.

 

Dvojica žila v Číne od roku 1984 a v roku 2008 začala podnikať v meste Tan-tung v provincii Liao-ning na severovýchode Číny. Predtým obaja pôsobili ako učitelia na juhu Číny. Garrattovci prevádzkovali v Tan-tungu kaviareň v západnom štýle a organizovali zájazdy pre cudzincov do Severnej Kórey, ktorá leží na druhom brehu rieky pretekajúcej cez Tan-tung. Julia Dawn Garrattová sa mohla šesť mesiacov od zadržania po prepustení na kauciu vrátiť do vlasti, jej manžela však obžalovali zo špionáže pre Kanadu a z krádeže čínskych štátnych tajomstiev.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies