Čína na pôde WTO podala sťažnosť na americké clá na solárne panely

NETKY.SK • 15 August 2018, 10:16 • 2 min
Čína na pôde WTO podala sťažnosť na americké clá na solárne panely

PEKING- Čína podala na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) sťažnosť voči americkým clám na solárne panely. Podľa čínskeho ministerstva obchodu 30-percentné clá, ktoré USA zaviedli ešte v januári, neprimerane pomáhajú americkým výrobcom, čo je porušením pravidiel WTO.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo uviedlo, že formálnu sťažnosť podalo na pôde WTO v Ženeve v utorok. Americký krok v oblasti solárnych panelov

 

"vážne poškodil obchodné záujmy Číny" a "tiež sa dotýka vážnosti a autority pravidiel WTO", uviedol vo vyhlásení čínsky rezort obchodu.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa clá na solárne panely pri ich zavedení obhajovala ako nevyhnutné pre ochranu amerických výrobcov. Uviedla, že dovozné ceny sú nečestne nízke v dôsledku subvencií.

 

Uvalenie ciel na solárne panely bolo samostatným krokom predtým, ako Biely dom v júli zaviedol clá na čínsky dovoz v reakcii na sťažnosti, že Peking núti zahraničné firmy, aby odovzdávali svoje technológie.

 

V tomto prípade Washington uvalil 25-percentné clá na čínske tovary v hodnote 34 mld. USD. Peking odpovedal clami na produkty z USA v podobnom rozsahu.

 

Ďalšie americké clá na čínsky dovoz v sume 16 mld. USD majú nadobudnúť platnosť 23. augusta. Peking vyhlásil, že prijme odvetné opatrenia.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona