Čína musí zreformovať ekonomiku

NETKY.SK • 27 Február 2012, 11:49 • 2 min
Čína musí zreformovať ekonomiku

na musí zreformovať ekonomiku - Svet Čína musí zredukovať dominantné postavenie štátnych firiem v ekonomike a podporiť voľný trh, aby si udržala stabilný rast hospodárstva a vyhla sa potenciálnym krízam. Uviedla to vo svojej správe o vývoji ázijskej kraji

slovakia

left justify in out

img

Čína musí zredukovať dominantné postavenie štátnych firiem v ekonomike a podporiť voľný trh, aby si udržala stabilný rast hospodárstva a vyhla sa potenciálnym krízam. Uviedla to vo svojej správe o vývoji ázijskej krajiny do roku 2030 Svetová banka (SB).
      Banka zároveň predpovedá, že najľudnatejšia krajina sa do roku 2030 stane aj najväčšou svetovou ekonomikou. Momentálne sa však nachádza blízko bodu "obratu", čo sa týka expanzie hospodárstva, a keď chce vedenie krajiny dosiahnuť, aby ekonomika ďalej rástla, musí v nej urobiť isté zmeny.
      "Čínski lídri vedia, že súčasný model rastu ich ekonomiky je neudržateľný," vyhlásil prezident SB Robert Zoellick.
      SB do svojej rozsiahlej správy zahrnula aj šesť priamych odporúčaní: posilniť trhovú ekonomiku, podporovať inovácie, podporovať "zelené" technológie a projekty, poskytnúť všetkým sociálne istoty, zlepšiť fiškálny systém a snažiť sa o mnohostranne prospešné vzťahy so svetom.
      Okrem toho SB odporúča Číne, aby skomercializovala banky a dovolila, nech úrokové sadzby určuje finančný trh. Peking by mal tiež podporovať rozvoj súkromného sektora, chrániť práva roľníkov a znížiť závislosť regionálnych vlád od príjmov z pôdy.
      Výsledkom týchto zmien by mala byť sociálne stabilnejšia Čína, kde je bohatstvo spravodlivejšie rozdelené. To by znížilo jej závislosť od exportu a prílevu zahraničných investícií a naopak posilnilo domácu spotrebu, ktorá by bola udržateľná.
      Zoellick pripustil, že Svetová banka a Peking sa nezhodli na obsahu správy, ktorú odborníci banky pripravili spolu s čínskym inštitútom Development Research Center. Ide o popredný výskumný ústav, ktorý radí aj čínskej vláde. Pripomenul zároveň, že správa nie je nariadením a uznáva, že každé odporúčanie je potrebné najskôr s Pekingom prediskutovať, kým sa začne zavádzať do praxe.
      "Správa je realistická. Reformy nie sú ľahké, často vytvárajú protitlak. Pokúšali sme sa odhaliť prekážky na ceste k reformám, navrhnúť poradie a opatrenia, ktoré môžu uľahčiť zavádzanie reforiem," dodal prezident SB.

Zdroj: TASR/AP, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies