Čína má veľké plány: Za 168 miliónov chce kontrolovať počasie

NETKY.SK • 25 Január 2017, 10:17 • 2 min
Čína má veľké plány: Za 168 miliónov chce kontrolovať počasie

PEKING – Čínska vláda odsúhlasila projekt za 168 miliónov dolárov (1,15 miliardy yuanov) na zmenu počasia v krajine. Mal by priniesť viac zrážok a snehu na ploche takmer dvakrát väčšej ako Francúzsko.

slovakia

left justify in out

Je to jeden z najväčších programov svojho druhu, ktorý sa spolieha na štyri nové lietadlá, 897 zriadení na štart rakiet a 1856 zariadení pripojených na digitálne systémy riadenia, informoval denník South China Morning Post.

 

S technológiou pre modifikovanie počasia, chce Čína zvýšiť počet zrážok na ploche asi 960-tisíc štvorcových kilometrov, čo je asi 10 percent rozlohy celej krajiny.

 

Celý projekt by mal trvať tri roky. Mnohé krajiny vrátane Číny začali s „rozosievaním mrakov“ už v minulosti, aby sa vyhli suchám.

 

Tento proces vyžaduje použitie katalyzátora, ako napríklad suchý ľad, ktorý vyvolá dážď z mrakov. Podľa denníka South China Morning Post je modifikácia počasia za pomoci streľby chemikálii do neba sa stalo populárne v celej Číne.

 

Umelé vyvolanie dažďa sa v poslednej dobe stal spôsobom, ako vyčistiť vzduch od smogu vo veľkých mestách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona