Ekonómovia z celého sveta varujú: Hrozí nám ďalšia finančná kríza

NETKY.SK • 22 Február 2016, 15:01 • 2 min
Ekonómovia z celého sveta varujú: Hrozí nám ďalšia finančná kríza

NEW YORK/PEKING - Hrozí nám ďalšia finančná kríza? Bude sa opakovať scenár z roku 2008?! Podľa analytikov sa objavujú niektoré signály, ktoré naznačujú, že svetové trhy môže opäť zasiahnuť kríza. Táto by však v kombinácii s tou z roku 2008 mohla mať oveľa tvrdšie dôsledky.

slovakia

left justify in out

"Minulá kríza bola spôsobená do veľkej miery akumuláciou zlých dlhov a veľkých dlhov, dnes sme na najlepšej ceste k tomu istému," povedal v rozhovore pre Hospodárske noviny skúsený akciový investor Daniel Gladiš a dodal: "Začiatok roka bol najhorší snáď za sto rokov, zmenila sa psychológia investorov, zavládla negatívna nálada. Kľúčových vecí je niekoľko, súvisia spolu: ceny komodít, odliv mien do dolára a dianie v Číne. Trhy padajú, čo ale nie je zlé, znamená to, že bude veľa príležitostí."

 

Bankár  Albert Edwards tvrdí, že krízu môže spustiť aj nízka cena ropy. "Bude to rovnako zlé ako v rokoch 2008-09," predpovedá skúsený bankár Edwards.a dodáva, že centrálne banky sa z minulej krízy nepoučili. "Nerozumeli systému vtedy a nevedia ani teraz ako to mrvia teraz. Deflácia je na obzore a centrálne banky to nevidia," dodal Edwards.

 

Problémy má Čína

 

Neprejde prakticky jediný deň bez toho, aby z Číny neprišla nepriaznivá hospodárska správa. Druhá najväčšia ekonomika sveta zápasí s celým radom problémov. Nejde len o turbulencie na akciových trhoch, pod tlak sa dostáva aj mena a zadlženie podnikov dramaticky rastie. Vláda je okrem toho konfrontovaná aj s najpomalším rastom za 25 rokov. Agentúra DPA prináša prehľad kritických oblastí.

 

Podľa ekonómov najpálčivejším problémom Číny sú v súčasnosti nadmerné kapacity, s ktorými zápasia takmer všetky dôležité priemyselné odvetvia. V praxi to znamená, že fabriky majú oveľa viac výrobných zariadení a zamestnancov, než v skutočnosti potrebujú. Podľa najnovšej štúdie Európskej obchodnej komory v Pekingu výrobné kapacity oceliarskeho sektora v roku 2014 dosiahli 1,14 miliardy ton, vyrobilo sa však len 813 miliónov ton. Nadbytočné kapacity tak predstavujú 327 miliónov ton. Vláda v snahe znížiť kapacity naráža na odpor provinčných samospráv, ktoré sa obávajú masívneho prepúšťania a možnej destabilizácie situácie.

 

Druhou kritickou oblasťou sú akciové trhy. Hlavný čínsky index v Šanghaji od polovice roka 2014 vzrástol o vyše 150 %, keďže najmä súkromné osoby výrazne investovali, no popri tom sa aj zadlžili. Stalo sa tak to, čo sa stať muselo. Bublina praskla a od vlaňajších maxím, sa kurzy prepadli takmer o polovicu. Experti sú presvedčení, že aj vláda pri riešení tejto krízy zlyhala. Zákaz predaja akcií, nútené prerušovanie obchodovania a programy na odkupovanie akcií totiž docielili presný opak zamýšľaného: neistota sa ešte zvýšila. Počas predchádzajúceho víkendu preto musel odstúpiť doterajší šéf burzového dozoru Siao Gang, je však otázne, či to obnoví dôveru investorov.

 

img

 

Prepad čínskeho zahraničného obchodu pokračuje nezmeneným tempom. Dovoz sa v januári medziročne znížil o 14,6 %, vývoz o 6,6 %. Čínski exportéri zápasia predovšetkým s oslabeným svetovým hospodárstvom a klesajúcim dopytom po čínskych produktoch. Peking sa preto snaží postaviť domácu ekonomiku na novom pilieri. Namiesto snahy udržať si pozíciu najväčšej remeselnej dielne sveta, majú firmy staviť na inovácie. Vláda chce podporiť domácu spotrebu pomocou posilnenia sektora služieb, avšak tieto reformy vyžadujú určitý čas.

 

Ďalším kritickým bodom je čínska mena jüan, ktorá v priebehu jedného roka oslabila voči americkému doláru zhruba o päť percent. Čoraz viac špekulantov stavilo na pokračovanie tohto trendu. Napríklad, známy americký investor Kyle Bass koncom januára predpovedal, že čínska mena v nasledujúcich troch rokoch oslabí až o 40 %.

 

Krízu predpovedá aj Soros

 

V podobnom duchu sa vyjadril aj George Soros, ktorý "tvrdé pristátie" čínskeho hospodárstva považuje za neodvratné. Centrálna banka sa teraz pokúša podporiť jüan predajom časti svojich rozsiahlych devízových rezerv, ktoré v posledných 12 mesiacoch razantne klesli o viac než 500 miliárd USD (450,61 miliardy eur) na 3,3 bilióna USD.

 

img

 

A posledným významným kameňom úrazu sa stala štátna zadlženosť, ktorá sa od roka 2007 viac než zdvojnásobila. Najväčšie obavy vzbudzujú predovšetkým vysoké dlhy štátnych podnikov a provinčných samospráv. Tie sa od globálnej krízy z roku 2008 stále viac zadlžovali, aby infraštrukturálne projekty udržali pri živote. Podľa ekonómov by celkové zadlženie Číny mohlo do roka 2019 dosiahnuť hodnotu 283 % hrubého domáceho produktu. Čínske banky by sa preto mali v nadchádzajúcich rokoch pripraviť na rastúci počet nesplatených úverov.

 

Nemecký bankový dozor považuje riziko novej krízy za minimálne

 

Nemecký bankový dozor Bafin považuje riziko finančnej krízy, podobnej tej z roku 2008, za minimálne. "Súčasná turbulencia na akciových trhoch neodzrkadľuje základné fakty, ktoré vidíme v bilanciách," povedal šéf úradu Felix Hufeld pre dnešné vydanie Süddeutsche Zeitung. Informovala o tom agentúra DPA.

 

"Neočakávame krízové vyhrotenie situácie, porovnateľné s rokom 2008," dodal Hufeld. Podľa jeho slov je finančný systém v oveľa lepšej situácii než pred siedmimi rokmi. Banky majú viac kapitálu a likvidity, i keď pripustil, že garancie neexistujú. "Nesmieme zabudnúť, čo je srdcom finančného systému: dôvera. Nemôžeme regulovať dôveru, môžeme však pre ňu vytvoriť podmienky. Ak dôjde k zásadnej strate dôvery, ste bezmocní. To sa skrátka nedá zastaviť," cituje z rozhovoru agentúra DPA.

 

Podľa Hufelda na trhu v súčasnosti vládne prehnaná nervozita. Určite by pomohlo, keby významná inštitúcia, napríklad Deutsche Bank, vysvetlila, že je schopná finančne naplno zabezpečiť najriskantnejšie investície.

Hufeld odmietol kritiku, že prísnejšie pravidlá na finančných trhoch stoja za súčasným prepadom bankových akcií. Zdôraznil, že finančná regulácia musí vždy zareagovať na očividné nedostatky. "Žiadna banková akcia neklesne preto, že banka je kapitálovo lepšie vybavená," dodal šéf Bafinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona