Čína kvôli najväčšiemu rádioteleskopu na svete presťahuje vyše 9-tisíc ľudí

NETKY.SK • 16 Február 2016, 11:46 • 2 min
Čína kvôli najväčšiemu rádioteleskopu na svete presťahuje vyše 9-tisíc ľudí

PEKING - Čína dnes oznámila, že musí vysťahovať 9110 obyvateľov z dvoch horských okresov na juhozápade provincie Kuej-čou, aby vytvorila vhodné prostredie pre prevádzku najväčšieho rádiového teleskopu na svete.

slovakia

left justify in out

Presťahovaním ľudí bývajúcich v okruhu piatich kilometrov od teleskopu FAST (anglická skratka výrazu pre 500-metrový sférický teleskop) sa vytvorí prostredie pre zvukovú elektromagnetickú vlnu, informovala čínska tlačová agentúra Sinchua.

 

"Tanier" s priemerom 500 metrov, ktorý je zapustený do krajiny v oblasti vápencových krasov, bude podľa denníka China Daily najväčším a najcitlivejším rádiovým teleskopom na svete. Jednotlivé diely teleskopu budú pohyblivé. Nastavením panelov vnútri obrovského "taniera" budú môcť meniť tvar antény a tým aj jej vlastnosti. Cez teleskop tak bude možné pozorovať aj tie časti oblohy, na ktoré by anténa pevne zapustená do zeme "nevidela".

 

Austrálsky astronóm Lister Staveley-Smith vyjadril očakávanie, že FAST odhalí doteraz neznáme pulzary v Mliečnej ceste alebo ďalej v kozme. Výstavba teleskopu sa začala v marci 2011 investíciou 1,2 miliardy jüanov (166 miliónov eur).

 

Predchádzajúce správy uvádzali, že projekt bude dokončený do septembra 2016, ale podľa dnešnej správy sa očakáva presťahovanie obyvateľov do konca septembra, čo naznačuje, že dátum dokončenia preložili na neskôr. Každému z presťahovaných obyvateľov vyplatia finančné odškodnenie vo výške 12.000 jüanov (1658 eur), citovala Sinchuu tlačová agentúra DPA.

 

V Číne zaznamenali v uplynulom desaťročí nárast incidentov v súvislosti s násilným vysťahovaním obyvateľstva, zvyčajne kvôli predaju pôdy developerom. V mnohých prípadoch to viedlo k násilným zrážkam. Amnesty International v správe v roku 2012 uviedla, že zo 40 nútených vysťahovaní vyústilo deväť do smrti ľudí odmietajúcich sa presťahovať.

 

K nútenému vysťahovaniu a násilnostiam dochádza častejšie na vidieku, kde majú obyvatelia menej vlastníckych práv ako ľudia v mestách. Nové predpisy schválené v roku 2011 garantujú obyvateľom vyplatenie odškodného za ich domy prinajmenšom vo výške ich trhovej hodnoty a zakazujú použitie násilia voči ľuďom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies