Čína je pre USA rovnakou hrozbou ako Rusko, tvrdí riaditeľ CIA

NETKY.SK • 30 Január 2018, 16:24 • 2 min
Čína je pre USA rovnakou hrozbou ako Rusko, tvrdí riaditeľ CIA

WASHINGTON - Úsilie Číny o vyvíjanie skrytého vplyvu na Západ je rovnako znepokojujúce ako podvratné činnosti Ruska, vyhlásil riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mike Pompeo.

slovakia

left justify in out

Ako v utorok informovala spravodajská televízia BBC, Číňania sa podľa Pompea na takýchto činnostiach "podpísali" oveľa výraznejšie než Rusi. "Môžeme sledovať cielené úsilie o kradnutie amerických informácií, špióni - ľudia, ktorí budú pracovať v mene čínskej vlády proti Amerike, sa snažia infiltrovať do Spojených štátov" vyhlásil riaditeľ CIA.

 

Čínske pôsobenie nie je podľa neho vidieť len v Amerike. Presúva sa aj do Európy a Británie. Ruské zásahy sú hlavnou témou politickej diskusie vo Washingtone, uvádza BBC. Riaditeľ CIA však prekvapujúco tvrdí, že Čína má väčšiu schopnosť vyvíjať vplyv a je potrebné urobiť ešte viac, aby sa mu čelilo.

 

Vplyv Číny sa podľa Pompea pohybuje od tradičnej špionáže (ľudskej a kybernetickej) až po obvinenia z používania odcudzeného duševného vlastníctva na pomoc svojim podnikom. Riaditeľ CIA sa domnieva, že krajiny by mohli pre boj proti čínskym snahám ovplyvňovať Západ spoločne urobiť viac.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies