Čína je otvorená dialógu s Vatikánom, veriaci však musia byť vlastenci

NETKY.SK • 28 December 2016, 06:41 • 2 min
Čína je otvorená dialógu s Vatikánom, veriaci však musia byť vlastenci

PEKING - Čína je ochotná viesť konštruktívny dialóg s Vatikánom, podčiarkuje však dôležitosť patriotizmu národa ku svojej krajine a prispôsobenia sa katolicizmu čínskej spoločnosti. V utorok to vyhlásil vysokopostavený čínsky predstaviteľ pre náboženské záležitosti Wang Cuo-an.

slovakia

left justify in out

Čínska vláda podľa neho dúfa, že Vatikán dokáže nájsť flexibilný a pragmatický prístup, a podniknúť konkrétne kroky k vytvoreniu priaznivých podmienok na zlepšenie bilaterálnych vzťahov, informujú miestne médiá. Wang Cuo-an to vyhlásil na stretnutí zástupcov čínskej katolíckej cirkvi v Pekingu.

 

Čína prerušila vzťahy s Vatikánom v roku 1951 po tom, ako v tejto ázijskej krajine prevzali moc komunisti. Oficiálne ateistická vláda zatvorila kostoly a niekoľko desaťročí zatvárala kňazov. Praktizovanie katolíckeho vierovyznania je povolené v Číne len v štátom určených kostoloch, ktoré nepodliehajú pápežovi.

 

Predpokladá sa, že v krajine žije 12 miliónov katolíkov, ktorí navštevujú ilegálne svätostánky. Vládnuca komunistická strana sa dlhodobo obáva, že prostredníctvom náboženských kruhov a občianskych skupín by sa mohla v krajine šíriť opozičná sila, ktorá by bola mimo dosah pekinskej centrálnej moci.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies