Čína je ochotná otvoriť svoju kozmickú stanicu cudzincom

NETKY.SK • 18 September 2013, 14:42 • 2 min
Čína je ochotná otvoriť svoju kozmickú stanicu cudzincom

PEKING - Čínsky astronaut Jang Li-wej dnes vyhlásil, že Čína je ochotná otvoriť svoju budúcu kozmickú stanicu zahraničným astronautom a dokonca ich pripraviť na kozmické misie. Oznámila to agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Prvý Číňan v kozme povedal pre dnešné vydanie denníka China Daily, že Peking dostal množstvo takýchto žiadostí, podrobnosti však neuviedol. Čína vypustila v roku 2011 na obežnú dráhu experimentálnu kozmickú stanicu Tchien-kung 1 (Tiangong 1), ktorú má o sedem rokov nahradiť stála vesmírna stanica Tchien-kung 2. Bude vážiť okolo 60 ton, čo je asi jedna šestina veľkosti Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), na ktorej sa podieľa 16 krajín.

Jang sa vyjadril na workshope kozmickej technológie určenej pre ľudí, organizovanej v spolupráci s OSN. Konferencia trvala päť dní, zahraničné médiá na ňu nemali prístup a pracovníci tlačového oddelenia workshopu povedali, že nemajú k dispozícii kópiu Jangovho prejavu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies