Čína je názoru, že USA a EÚ sa proti nej spojili

NETKY.SK • 13 Júl 2021, 19:41 • 2 min
Čína je názoru, že USA a EÚ sa proti nej spojili

PEKING - Čína v utorok skritizovala výzvu americkej ministerky financií na zjednotený americko-európsky front proti čínskym nespravodlivým ekonomickým praktikám a porušovaniu ľudských práv. Hovorca čínskeho rezortu zahraničia Čao Li-ťien vyhlásil, že tvrdenia Janet Yellenovej ostro odsudzujú a odmietajú.

slovakia

left justify in out

Yellenová vyzvala na zjednotený front počas utorkového stretnutia s predstaviteľmi Európskej únie (EÚ). "Spoločne musíme čeliť hrozbám pre princípy otvorenosti, férovej súťaže, transparentnosti a zodpovednosti," vyjadrila sa podľa textu zverejneného americkým rezortom financií Yellenová.

 

"Medzi tieto výzvy patria nekalé ekonomické praktiky Číny, škodlivé správanie a porušovanie ľudských práv. Čím viac budeme tieto hrozby konfrontovať s jednotným frontom, tým úspešnejší budeme," dodala.

 

img


Peking "vždy pevne podporoval" multilaterálny obchodný systém Svetovej obchodnej organizácie (WTO), vyhlásil v utorok Čao. Vládnuca komunistická strana popiera obvinenia, že kradne alebo tlačí na americké, európske a iné zahraničné spoločnosti, aby odovzdávali technológie, a chráni svoje začínajúce technológie a ďalšie priemyselné odvetvia pred konkurenciou v rozpore so svojimi záväzkami voči WTO.

 

Európske vlády tiež rozčuľuje, že ich spoločnosti majú zakázané získavať väčšinu aktív v Číne, zatiaľ čo čínske spoločnosti, niekedy financované štátnymi bankami, minuli miliardy dolárov na získanie zahraničnej technológie a značiek.

 

img


Čína tiež odmieta obvinenia z porušovania ľudských práv prevažne moslimských etnických menšín v autonómnej oblasti Sin-ťiang, za ktoré okrem iného čelí cestovným a finančným sankciám.

 

USA uvalilo sankcie na autonómnu oblasť Číny

 

OSN sa zamerala na čínsky región, dochádza tu k sústavnému porušovaniu ľudských práv

 

"USA sú posadnuté zahrávaním sa a chrlením klamstiev týkajúcich sa Sin-ťiangu," povedal Čao a dodal, že Spojené štáty nie sú v pozícii súdiť ľudskoprávnu situáciu v ďalších krajinách a mali by riešiť svoje problémy. "Nijako nešikanujeme a neukladáme sankcie na každom kroku, ani neuplatňujeme ďalekosiahlu jurisdikciu proti podnikom z iných krajín,“ skonštatoval hovorca.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies