Čína je najväčší obchodný partner Slovenska v Ázii, obrat je vyše 10 miliárd eur

NETKY.SK • 19 Apríl 2023, 09:00 • 2 min
Čína je najväčší obchodný partner Slovenska v Ázii, obrat je vyše 10 miliárd eur

BRATISLAVA/PEKING - Čína je najväčší obchodný partner Slovenska v Ázii, vzájomný obchodný obrat presiahol v minulom roku 10,6 miliardy eur, čo je viac ako obrat SR s Afrikou a Amerikou dokopy. Obrat má výrazne negatívnu obchodnú bilanciu pre Slovensko. Skonštatoval totpredsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina) v Číne.

slovakia

left justify in out

"Toky vysokého obratu vzájomného obchodu sú určované skôr nadnárodnými spoločnosťami, napríklad v automobilovom priemysle, ako domácimi subjektami. Medzi negatíva možno počítať aj dlhodobo menší záujem Číny o investičnú prítomnosť na Slovensku," pripomenul rezort slovenskej diplomacie. Výzvou pre vzájomné vzťahy je vyrovnanie obchodnej bilancie. "Obchod medzi Slovenskom a Čínou je nevyvážený, pričom Slovensko má deficit v obchode s čínskymi výrobkami. Je dôležité nájsť spôsoby, ako zvýšiť slovenský vývoz do Číny a podporiť tak vyrovnanú obchodnú bilanciu," uviedol komunikačný odbor rezortu.

 

MZVEZ tiež zdôraznilo potrebu udržiavať transparentnosť a dodržiavanie medzinárodných noriem a predpisov v obchode a investičnej spolupráci, aby sa zabezpečila rovnaká ochrana záujmov oboch strán, napríklad pri prístupe na vzájomné trhy. Výzvou je aj zníženie technologickej a surovinovej závislosti od Číny, diverzifikácia tokov dodávateľských reťazcov v priemysle a tiež upriamenie sa na bezpečnostné otázky, ktorým bude EÚ, a teda aj Slovensko, v blízkej budúcnosti voči Číne čeliť. Spoločné úsilie v oblasti boja proti klimatickým zmenám, prechodu na zelenú ekonomiku a podpory udržateľných technológií je kľúčové pre budúcnosť oboch krajín a celého sveta, keďže Čína sa podieľa zhruba na 30 percentách celosvetových emisií CO2. Za dôležité považuje MZVEZ udržiavať otvorený dialóg a vzájomný rešpekt pri riešení otázok týkajúcich sa ľudských práv a demokracie.

 

Medzi Slovenskom a Čínou sa rozvíja aj vzdelávacia a kultúrna výmena. Zahŕňa spoluprácu medzi univerzitami, štipendijné programy, vzájomné návštevy umelcov, podporu výučby jazykov i spoločné kultúrne podujatia. Slovensko sa nachádza v srdci Európy a svojou strategickou polohou môže podľa MZVEZ poskytnúť Číne efektívny prístup na európsky trh. Slovensko zároveň disponuje talentovanými a vzdelanými pracovníkmi, ktorí môžu prispieť k inováciám a rozvoju čínskych podnikov pôsobiacich na slovenskom trhu. Rezort diplomacie eviduje v súčasnosti v Číne niekoľko desiatok krajanov, ktorí tam žijú a pracujú. "Komunita krajanov žijúcich v Číne bola do značnej miery ovplyvnená pandémiou ochorenia COVID-19. Množstvo krajanov bolo nútených z dôvodu pretrvávajúcich protipandemických opatrení opustiť Čínu," skonštatoval rezort. Najväčšia komunita Slovákov žije v regióne Šanghaja. Pohybujú sa v rôznych sférach, od obchodno-reprezentačných po masmediálnu komunikáciu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies